Választási hírek

Jogi úton támadja meg a RIK döntését a Magyar Mozgalom

Az elmúlt napok történései kapcsán tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót a Magyar Mozgalom és a VMDK képviselői, elsősorban a koalíció köztársasági listájára vonatkozóan.

Varga László, a koalíció köztársasági listavezetője elmondta, ezzel az üggyel kapcsolatban felvetődött néhány kérdés, amelyet tisztázni szeretnének, illetve van néhány dolog, amelyek számukra sem teljesen érthetőek.

„Az egyik kulcskérdés, hogy hogyan gyűjtötték azokat az aláírásokat, amelyekről később bebizonyosodott, hogy hamisak. A körülmények arra utalnak, hogy egy olyan eljárásról van szó, amelynek során ipari mennyiségben történt aláírás-hamisítás” – mondta Varga. Hozzátette, a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) közölte, hogy szervezett bűnözésről van szó, ami közel áll ahhoz, amit a koalíció gondol erről az ügyről.

„Másrészt, amiről a RIK nem beszélt, többé-kevésbé meg vagyunk róla győződve, hogy ilyen mértékű aláírás-hamisítás nem történhetett volna, ha abba az állami struktúrák egyes részei nem lettek volna belekeveredve” – tette hozzá Varga, aki szerint nem történhetett volna meg az, hogy heteken át használnak egy pecsétet és ezzel visszaélések történnek az eljárás során, ha ezt egyének csinálták volna.

Varga szerint kulcsfontosságú kérdés az is, milyen motivációjuk volt az elkövetőknek, akik aláírásokat gyűjtöttek és felajánlották, hogy ezekért cserébe a szavazóhelyeken ellenőrzik a választásokat. Ha ezt egy-két listának kínálták volna fel, abban még lett is volna logika, de miután kiderült, hogy legalább hat listának tettek ilyen felajánlást, ez arra enged következtetni, hogy valami más állt a háttérben, mégpedig egy átverési szándék, tette hozzá, hiszen ilyen formában a szavazatszedő bizottságokban 100 ezer megfigyelőjük lett volna, amennyire egy pártnak sincs szüksége.

„Ha pedig a motivációknál tartunk, furcsa azon események sorozata is, amely a listáinkkal történt és különösen furcsa a VMSZ viselkedése. Kezdődött az óbecsei listánk megtámadásával. Ez egyben minden listánk megsemmisítését célozta, amelyek tartalmazzák a Magyar mozgalom szóösszetételt. Ezt a támadást kivédtük a közigazgatási bíróságon. Ezután a kishegyesi listánkat támadták meg egy formális kifogással, de a tartományi lista megdöntésére is volt egy kísérlet. Egy szavazópolgár, akinek a neve azonos a SNS egyik tagjának a nevével, aki az újvidéki Városi Választási Bizottság tagja, az ellen emelt kifogást, hogy a listánk neve magyarul kezdődik, és csak utána jön a cirill betűs rész. Ezt a kifogást a Tartományi Választási Bizottság nem fogadta el, a döntés ellen csupán a SRS és a VMSZ képviselői szavaztak. Ez az eljárás is lezárult – mondta Varga, aki szerint ez az eseménysorozat utalhat arra, hogy miféle motiváció állhat a köztársasági lista körül történt dolgok mögött.

„Ami pedig a legfurcsább körülmény, hogy amikor hétfőn átadtuk a hiányzó aláírásokat, a VMSZ tagja a RIK-ben, egy belgrádi ügyvéd mutatott rá a lehetőségre, hogy az anyagban hamisított aláírások lehetnek. Furcsállom, hogy ő abban a pillanatban honnan tudhatott erről, hogy aztán néhány perccel később az asztalon legyen minden hamisított aláírás, ami a pótolt anyagban volt” – mondta a listavezető.

Varga László szerint ki kell térni a RIK viselkedésére is a teljes folyamatban.

„Az összegyűjtött aláírásokat pénteken este adtuk át, amit a RIK átnézett és szombaton arról értesített, hogy 196 hiteles aláírás hiányzik. Mi hétfőn két óra leforgása alatt Szabadkán, Magyarkanizsán, Zentán és Kishegyesen 330 támogatói aláírást gyűjtöttünk össze illetve feldolgoztunk korábban összegyűjtött aláírásokat és ezt adtuk át hétfőn. Miután ezt a RIK ellenőrizte, késő este újabb ülést tartottak, ahol megállapították, hogy utólagos ellenőrzés alapján bebizonyosodott, hogy 1611 érvénytelen aláírásunk van, vagyis valamivel több, mint ezer hiányzik” – összegezte Varga a történteket. Szerinte jogi jellegű probléma, hogy a RIK megtévesztette az MM-VMDK-DZH listát, ugyanis szombaton arról tájékoztatta őket, hogy 196 aláírás hiányzik, majd miután hétfőn megállapították, hogy több mint ezer aláírásra lenne szükség, nem hagytak lehetőséget a pótlásra.

„Ezért mi kifogást adtunk át a RIK-nek szerdán, amit ők csütörtökön, hajnali fél egykor elutasítottak. Jogorvoslatért ismét a közigazgatási bírósághoz fordulunk. Ha ők helyt adnak a kifogásunknak, ezzel egy komplikált helyzet áll elő, hiszen az összesített köztársasági választási listát már kihirdették. Ha viszont elutasítják kifogásunkat, ez azt jelenti, hogy bizonyos politikai vagy társadalmi körülmények fontosabbak voltak a jogi érvektől” – emelte ki Varga. Szerinte a RIK-nek adnia kellett volna újabb 48 órát, hogy a lista pótolhassa a hiányosságokat.

A listavezető szerint az is egy érdekes kérdés, vajon most a RIK ellenőrzi-e a többi választási listát is, hiszen ipari méretű hamisításról volt szó és nem lenne korrekt, ha egyes listák amelyeket a hamisítás felfedezése pillanatában még nem hirdettek ki nem vehetnének részt a választásokon, míg másik listák, amelyek akkor már ki voltak hirdetve - és esetleg azok támogatói között is voltak hamis aláírások – indulhatnának.

„A dolgok rendje az lenne, ha minden listát utólag ellenőriznének” – tette hozzá.

KORHECZ: GIPSZELT LÁBBAL IS RAJTVONALHOZ ÁLLUNK

Sokszorosan sértette meg a törvényt a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) abban a határozatban, amelyben elutasította a választási lista kihirdetést ‒ mondta Korhecz Tamás, az MM társelnöke. Egyebek mellett az általános közigazgatásról szóló törvény alapelvei közül legalább hármat: nem adott lehetőséget a lista képviselőinek, hogy a számukra döntő tényekről nyilatkozhassanak, miután retroaktívan megállapította, hogy a korábban elfogadott támogatói aláírások között is van érvénytelen. A közérdek és a magánérdek védelmét is sérti, hogy amikor a RIK által megfogalmazott feltételeknek eleget tettek, visszaható hatállyal ők maguk vették semmibe, hogy a választási bizottság szakjogászai instrukcióinak eleget téve jártak el a lista képviselői. A harmadik alapelv szerint a szakértelemmel nem rendelkezőknek segíteni kell az érdekérvényesítésben ‒ mondta Korhecz Tamás hozzátéve, hogy ő maga nem vett részt a Magyar Mozgalom részéről a köztársasági lista előkészítésében, bölcsész és közgazdász végzettségű személyek végezték a munkát. A bizottságban ülő szakjogászok első körben nem vették észre, hogy bármilyen hiányosság lenne a támogatási íveken, de elvárták volna, hogy ezt a lista képviselői észrevegyék, tehát nemhogy nem adtak támogatást, de gyakorlatilag megtévesztették a lista szakértelemmel nem rendelkező képviselőit. Mindhárom alapelv megsértése alkalmas arra, hogy megsemmisítsék a választási bizottság döntését. „Megvonták tőlünk a választásokon való részvétel jogát annak lehetősége nélkül, hogy pótoljuk az esetlegesen hiányzó aláírásokat” ‒ összegezte Korhecz.

Közel 20 órával azután, hogy a médiában szárnyra kelt a hír, érkezett csak hivatalos döntés arról, hogy a Köztársasági Választási Bizottság nem hirdeti ki a Magyar Mozgalom listáját, így a véletlennek köszönhető, hogy időben tudták átadni a fellebbezést ‒ ismertették a tegnapi nap eseményeit a Magyar Mozgalom és a VMDK tagjai.

„Pásztor István eldöntötte, hogy csak úgy kíván kiállni a választásokon, hogy egyetlenegy konkurense vagy vetélytársa sem legyen a versenyben, ha kell eltöri mindkét lábunkat, de akkor is maga fog a rajtvonalhoz odaállni. Ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy az egyik lábunkat eltörte, de mi gipszelt lábbal is odaállunk a rajtvonalhoz” ‒ jelentette ki dr. Korhecz Tamás. A jogászprofesszor szerint a többpártrendszer 26 éves történelmében nem fordult elő ehhez hasonló alantas cselszövés Szerbiában.

A tartományban, illetve a magyar tömbben és Zomborban is jogerősen vesz részt a Magyar Mozgalom az április 24-ei választásokon ‒ jelentette be Korhecz. A köztársasági lista esetében az összes rendelkezésre álló jogi eszközzel küzdeni fognak, hogy a törvénytelenségeket bizonyítsák.

CSONKA: FERDÍTÉS A MAGYAR SZÓBAN

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke szintén azt állítja, hogy egy alattomos politikai ellehetetlenítési kísérlet áldozatává vált a koalíció, amelynek végkifejlete csupán a mostani jogszerűtlen döntéssorozat. Különösen szégyenteljesnek nevezte azt a módszert, amellyel a VMSZ ‒ kihasználva a politikai kapcsolatrendszerét ‒ megpróbálta megsemmisíteni a már kihirdetett óbecsei listát, ezt bírósági úton megvédte a Magyar Mozgalom, továbbá szintén szégyenteljesnek nevezte, hogy a Tartományi Választási Bizottság ülésén a VMSZ és a Szerb Radikális Párt tagjai szavaztak az ellen, hogy a lista nevében az első helyen a magyar nyelvű megnevezés szerepeljen, miközben a VMSZ listájának nevében is ez a sorrend.

Csonka Áron a média viszonyulására is kitért. Elmondta, hogy a Magyar Szónak egy közel húszperces nyilatkozatot adott, amiből a csütörtöki lapban három mondat jelent meg, olyan módon, hogy két további olyan mondatot hozzátettek, amit ő nem is mondott el. Ahogy fogalmazott, nem kívánja említeni az újságíró nevét, aki interjút készített vele, ugyanis meggyőződése, hogy nem ő formálta át a szöveget, hanem valaki más és ebből is látszik, hogy a cél az, hogy minden módon lejárassák ezt a listát, úgy, hogy nem közlik a teljes érvrendszert. Szerinte a cél a potenciális szavazópolgárok elbátortalanítása.

SZABADKÁN MEGTÁMADTÁK AZ MM AKTIVISTÁIT

Megrongálták a Magyar Mozgalom székházát Szabadkán, egy aktivistát pedig megtámadtak a nyílt utcán ‒ hangzott el a sajtótájékoztatón. Maglai Jenő polgármester elítélte az állítólag azonos nemzetiségű támadók politikai indítattásból elkövetett tettét.