Választási hírek

A köztársasági választásokon csak a kormánykoalíció által támogatott magyar lista indulhat

A vajdasági magyar embereknek április 24-én lesz lesz választási lehetőségük. Szavazhatnak a koalíciós partnereinek maradéktalanul behódoló VMSZ-re vagy az önálló érdekképviseltet, a változást jelentő Magyar mozgalom - VMDK listáira.

A Közigazgatási Bíróság jogerősen elutasította a „Magyar mozgalom - hogy változtassunk – VMDK” választási lista fellebbezését. Miközben tartott a fellebbezési eljárás, a Köztársasági Választási Bizottság elvégeztette a szavazólapok kinyomtatását. A választási bizottság szerintünk törvénytelen döntésének a megsemmisítése a választások elhalasztását jelentette volna. A bíróság indoklásában nem cáfolta meg, de nem is foglalkozott jogi érveink többségével. Minden bizonnyal nem akart olyan döntést hozni, amely a teljes választási eljárás megismétlését vonta volna maga után.

A VMSZ részben elérte célját. Országos szinten nem lesz a belgrádi kormánytól független magyar lista. A köztársasági parlamenti választásokon egyedüli magyar jelöltlistaként a kormánykoalíció által kontrollált VMSZ indulhat el.

A tartományi parlamenti listánkat nem sikerült elbuktatniuk, pedig ennek érdekében is minden eszközt bevetettek. Még a Szerb Radikális Párt segítségét is igénybe vették ehhez. A Magyar mozgalom az autonómiáért – Dr. Korhecz Tamás – VMDK – Csonka Áron nevet viselő lista a 10-es sorszám alatt szerepelni fog a vajdasági szavazólapon. Önkormányzati szinten is indulunk: Adán, Magyarkanizsán, Óbecsén, Szabadkán, Topolyán, Zentán és Zomborban.

A vajdasági magyar embereknek április 24-én lesz választási lehetőségük. Szavazhatnak a koalíciós partnereinek maradéktalanul behódoló VMSZ-re vagy az önálló érdekképviseltet, a változást jelentő Magyar mozgalom - VMDK listáira.

Dr. Korhecz Tamás és Csonka Áron