Szaktestületi dokumentumok

Magyar Mozgalom Mocorgó programkatalógusa

A Népesedési, anya- és gyermekvédelmi szaktestület által életre hívott Mocorgó programkatalógus azt a célt hivatott szolgálni, hogy megmozgassa, közösséggé szervezze a kisebb-nagyobb településeken élő kismamákat, édesanyákat és nem utolsó sorban a családokat. Olyan programokat kínálunk, amely túl az ismeretterjesztésen, megerősíti az édesanyák kompetenciáit. Az elképzelésünk az, hogy egy-egy település szervezője a felkínált programok közül tetszőlegesen választ, s az adott településen ezt megszervezi. Természetesen a Népesedési, anya és gyermekvédelmi szaktestület tagjai lehetőségeikhez mérten segítik, támogatják a szervezőket. A katalógus folyamatosan bővül.

* Babád van? Cipeled? Hordozd!

A kötődő nevelés eszköztárai

Mostanában egyre többet hallani a babahordozás pozitív hatásáról. Milyen hatása van a hordozásnak a testre és a lélekre? Mit kap a baba és mit az anya/apa a hordozás által? Mire kell odafigyelni a megfelelő hordozóeszköz kiválasztásánál? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ az előadásokon, emellett a családoknak lehetőségük lesz a különböző hordozóeszközökkel való gyakorlati ismerkedésre is, továbbá beszélgetünk a kötődő nevelésről, annak fontosságáról, adaptív jelentőségéről és eszköztárairól.

... mert hordozni jobb, mint cipelni!

Előadók: Góbor Szénási Anna, Joó-Horti Lívia, Ricz Dencs Tünde

* Beszélgetés  a szoptatásról, szoptatással kapcsolatos tanácsadás

- Felkészülhetünk-e gyermekünk szoptatására már a várandóság időszakában?

- Az elsőt nem sikerült, sikerülhet-e szoptatnom a következő gyermekem?

- Melyek a ezdeti nehézségek?

- Melyek azok a tévhitek, amelyek aláássák a szoptatás sikerét?

- Lehetőség van a személyes tanácsadásra is.

A klasszikus előadások mellett igénytől függően szervezhetünk kiscsoportos műhelymunkákat, élményfeldolgozókat is.

Előadó: Komenda Renáta

* Mesél a nagyapó, nagyanyó

A foglalkozások, mesemondó délutánok több generáció részvételével zajlanak: alsós kisdiákokat és környékükön élő nagymamákat, nagypapákat szólítunk meg. Vannak még kitűnően mesélő időseink, érdemes lenne megőrizni hagyatékukat. Erre talán nem találhatunk hálásabb közönséget, mint a kisgyermekeink. Az összejöveteleket érdemes meghitt, ,,kuckós" helyen szervezni. Esetleg a téli hónapok hosszú estéin. Keressük a kapcsolatot művelődési egyesületekkel, nyugdíjas klubokkal annak érdekében, hogy felderítsük, kik azok a személyek, akik szívesen mesélnek.

Programhordozó: Komenda Renáta

* Megszületés Ünnepe

A program keretében egy-egy település adott évében született babáit és szüleiket ünnepeljük előre egyeztetett forgatókönyv szerint. Az ünneplés lehet önálló rendezvény, kapcsolódhat más Mocorgós programohoz vagy a település egyéb rendezvényeihez (falunap, különböző fesztiválok).

Programhordozók: Gajda Nóra, Komenda Renáta, Ricz Dencs Tünde

* Baba-börzék

A résztvevő anyukák a 0-12 éves korú gyermekeik használt ruháit, játékait és eszközeit árulják. Úgy az árusok, mint a vásárlók ingyenesen látogathatják a rendezvényt. A szervezők a rendezvény végén az árusoktól adományként gyűjthetnek ruhákat a különböző rászorulókat segítő csoportok részére (nagycsaládosok, segítő szervezetek).

A rendezvény nem költségigényes. A rendelkezésre álló felületeken kerül meghirdetésre: közösségi oldalakon és kisebb színes plakátok útján. A szaktestület ebben segítségére lesz a helyi szervezőknek.

* Játszóházak

A néhány órás, díjmentes játszóházak szervezése, azaz lebonyolítása során gyermekanimátorok foglalkoznak a 4-10 éves gyerekekkel, fejlesztő játékeszközök segítségével. A játszóházak lebonyolítása során konkrét témák is feldolgozhatóak. A helyi szervezéshez a szaktestület szakmai és technikai segítséget nyújt.

* Babamama.rs

Egy hely, ahol meghallgatnak.

Egy hely, ahol felteheted a kérdéseidet.

Egy hely, ahol segítenek megoldani a problémáidat.

Egy hely, ahová bármikor bizalommal fordulhatsz.

Gyere, kérdezz, mesélj, javasolj!

A babamama.rs ellátogat hozzád a Mocorgóval!

Meghallgató: Tómó Margaréta

______________________________________

* Folyamatban van a Mocorgó Jogi Kalauzának kidolgozása is, amely segítségével tájékoztatni szeretnénk az anyákat, családokat az őket érintő jogi kérdésekről a munkajog, családjog és az egészségügyi védelem területén. Útmutatót tartalmaz majd arról is, hogy a szülőket milyen köztársasági, tartományi és önkormányzati családi támogatások, pótlékok illetik meg, valamint azok megvalósításának menetét is ismerteti majd.

_______________________________________

A Népesedési, anya- és gyermekvédelmi szaktestület koordinátora Ricz Dencs Tünde (ricz.dencs.tunde@magyarmozgalom.rs; info@magyarmozgalom.rs).