Sajtóvisszhang

SZPM: A szabadkai hatalomnak nemigen van mivel dicsekednie

Maglai szerint a város leépül, a beruházások állnak, a lakosság külföldre megy

Szabadka Polgári Mozgalma a legerősebb ellenzéki erő a városban, ezért kötelessége értékelni a polgármester és az aktuális hatalom kétéves munkáját – mondta el Maglai Jenő, a mozgalom városi frakcióvezetője azon a sajtótájékoztatón, amelyet Kalmár Zsuzsával és Miroslav Milojevićtyel, a frakció tagjaival közösen tartott a Kék szökőkút előtt. A mozgalom szerint a városi hatalom alkalmatlan, a fontos beruházások állnak, az önkormányzatot legjobb szakemberei hagyják el és egyre jobban dominál a pártalapú foglalkoztatás.

Maglai a stratégiai jellegű beruházások közül külön is kitért a Népszínház építési munkálataira, amelyeket az eddigi szabadkai helyett a jövőben egy kruševaci beruházó folytat. Szerinte a beharangozott 2020-as befejezési határidő a tudományos fantasztikum kategóriájába tartozik, csakúgy mint a Belgrád víziváros – infrastruktúra és szükséges engedélyek nélkül.

A Palicsi tó revitalizációját célzó megállapodást a város 2015-ben írta alá a német KfW bankkal, a 6,5 millió eurós vissza nem térítendő keretösszegből azonban eddig a napig egyetlen eurót sem sikerült biztosítania a városnak – folytatta a frakcióvezető, aki szerint a tó vizének minősége az elmúlt időszakban jelentősen romlott.

Az egyes kaszárnya kapcsán Maglai arról beszélt, hogy ahelyett, hogy a korábbi tervek szerint itt egyetemi campus létesülne, ami fiatalokat vonzana a városba, a területen lakótömbök épülnek, miközben 500 méterrel arrébb bezárnak egy általános iskolát a diákhiány miatt. Az egykori polgármester kritikus szavakkal beszélt még a kettes számú vízgyár építéséről, a Zorka területének hasznosításáról és a Hadseregotthon épületéről.

Maglai szerint a várost tömegével hagyják el a fiatalok és középkorúak, ez ellen senki nem tesz semmit, szerinte egy-két utca aszfaltozásán túl a városi többségnek nemigen van mivel dicsekednie, ezt pedig a lakosság is érzi, egyre nehezebben él meg, egyre kevesebben látják a jövőjüket Szabadkán – mondja az ellenzéki politikus.

„Bogdan Laban nem a mi polgármesterünk, nem méltó ezen tisztség betöltésére, ezért azonnali hatállyal be kellene nyújtania a lemondását erőszakos fellépése miatt” – emelte ki Miroslav Milojević, a mozgalom városi képviselője, aki emlékeztetett rá, hogy a frakció tagjai minden alkalommal kivonulnak az ülésteremből, amikor a jelenlegi polgármester járul a szószékhez. Milojević legfrissebb példaként a képviselő-testület legutóbbi ülését emelte ki, amikor Laban azzal fenyegette meg László Gyulát, a káderügyi bizottság tagját, hogy „rád is sor kerül majd” – idézte.

Milojević hat pontban foglalta össze kritikáját a Szerb Haladó Párt és a VMSZ alkotta hatalmi koalíció tevékenységét illetően. Ebben kiemeli, hogy a városvezetés politikai alapon osztogat munkahelyeket, a takarítótól kezdve egészen az igazgatói tisztségig, szerinte a polgármester a teljes rokonságát jól jövedelmező munkahelyeken helyezte el. Hozzátette, a városi közigazgatást a drasztikus bércsökkentések és a perspektíva hiánya miatt legjobb káderei hagyják ott.

A képviselő értékelése szerint a nemzeti alapú politizálás Szabadkát a csőd szélére sodorta, ezért Szabadka Polgári Mozgalma a nemzeti közösségek összefogását szorgalmazza polgári, nem pedig nemzeti alapon, minden nemzet jogait tiszteletben tartva.

Kalmár Zsuzsa arról beszélt, hogy a művelődés terén komoly gondok vannak, a városnak semmilyen kultúrpolitikája nincs, ez pedig az intézmények leépüléséhez vezethet, hosszútávú károkat okozva.