Közéleti Kacifánt

Tájékoztatás topolyai módra, 15 millió de mire is?

Volt egyszer egy tájékoztatási közvállalat a városban és nem volt tökéletes, de valahogy mégis elmondhatom, hogy onnan tájékozódtunk. Persze, nem kell azt gondolni, hogy ott voltak oknyomozó riportok, vagy, hogy teljesen érvényesült a nyelvi kiegyensúlyozottság (épp a magyar nyelv irányába billent a mérleg), de mégis egészen jól „lefedte” a község területén zajló eseményeket, s talán a sorok között még a kritikusság is fellelhető volt néha-néha. A médiaházra lesújtott a törvény nehéz keze, privatizálták. Úgy látom az egyik legnagyobb szemfényvesztés volt Szerbiában az önkormányzati médiumok privatizálása. A magyarázat ugye az volt, hogy megengedhetetlen, hogy a helyi hatalom beleszóljon a szerkesztéspolitikába, legyen a tájékoztatás független. És lett olyan független, hogy az már a tragikomikum határát súrolja.

Topolyán a helyi közpénzből 15 millió dinárt költöttek a 2017-es évben pályáztatás útján tájékoztatásra. Ennek majdnem a felét, 7,3 milliót kapott a néhai közvállalat utóda, a Tájékoztatási Központ KFT. Ha jól értelmezem, ide tartozik a Régió Rádió, az Express Chanel és a Facebookon IC/TK néven futó oldal, valamint csoport. 2,45 milliót érdemelt az Impres doo, avagy a Trend rádió. Egy-egy milliót kapott a Pannon RTV és az újvidéki Dnevnik. További 2,45 millió került kiosztásra Topolyán, olyan tájékoztatási vállalatoknak, amelyek közül a Hivatalos Lapban feltüntetett néven a legtöbbet meg sem lehet találni az APR keresőjében (Agencija za privredne registre, Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség). Köztük van két szerb nyelvű honlap, a mojabackatopola.rs és a btpublicnews.co.rs. Több mint fél milliót pedig még Újvidéken és Belgrádban jegyzett cégek kaptak. Jó kérdés, hogy milyen alapon?
A tájékoztatás a mai ember életvitelében fontos szerepet játszik. Az erre szánt összeg akár indokolt is lehetne, ha valóban tájékoztatásra költenék és nem az irányításban részt vevő szereplők kizárólagos promóciójára. Az IC/TK-n fizetett hirdetésként futnak a VMSZ kiemelt fontosságú hírei, mégpedig általában a kilométeres alákérdezős riportok a polgármesterrel, a körzeti- vagy a helyi szervezet elnökével. Most az a kérdés, hogy ez a hétmilliós keretből megy-e. Ha nem, akkor talán illenék odaírni, hogy a párt fizeti a hirdetést. Arról nem tájékoztatták a lakosságot, hogy helyi közösségi választások lesznek, de amint lezárult a jelöltetés, hirdetéssel teszik elérhetővé a „holnaptól már Kánaán csak szavazz ránk” típusú riportokat. Ugyanilyen jellegű riportokat sugároz a vállalat tévéje és rádiója is. A mojabackatopola portál korábban éles hangon bírálta a VMSZ-t, mindaddig, amíg a haladókkal koalícióra nem léptek, így nagyon is világos, hogy a portál a SZHP szócsöve. Olykor még most is kritizálják a VMSZ-t, nyilván, amikor a koalíciós egyeztetéseken nem tudnak zöld ágra vergődni valamilyen kérdésben. A másik említett portál hagyományosan a szocialisták médiája. Ők ugyan nem vesznek részt az önkormányzat irányításában, de a belgrádi kapcsolataik révén és gazdasági erejüknél fogva jelentős tényezőnek számítanak. Az új hatalmi felállás pillanatában még bírálóan fogalmaztak, főleg a haladókkal szemben, mára már kizárólag méltatásokat olvashatunk az oldalukon. A pártpropagandán kívül túlreprezentált szinte valamennyi csatornán a TSC „világraszóló” tevékenysége. Olyannyira, hogy a Pannon Rádión közérdekű közleményként hirdettek egy mérkőzést. Mintha legalább is mindannyiunknak kenyeret adna majd az épülő valószerűtlenül bizarr sportlétesítmény.
A valóban közérdekű információk azonban teljesen elmaradnak. Például miért kell most az adófizetők pénzéből pótolni az egészségház óriási veszteségét és miért nem a felelősök teszik ezt meg? Miért eszi az enyészet a felépített diákotthont? Ha egyszer prioritás a szennyvíztisztító, akkor miért csak aprópénzt irányoznak elő a költségvetésben a megépítésére? Miért bűzlik a Zsibel, miért elviselhetetlen a bajsaiak élete már 5 éve? Miért tolerálható, hogy egy folyóból nyitott kanalizációt csinálnak? Miért van minden évben tervben a park rendbe hozása, majd miért marad el mindig? Miért nem tudjuk megoldani a tömegközlekedést a községben? Miért vannak a Községi Tanácsban olyan emberek, akiknek ez életük első munkahelye? Miért van a polgármesternek olyan tanácsadója, aki most fejezi a középiskolát magánúton? Miért nem tesznek közzé félévente jelentést a munkájukról? Az egyikük cége miért végeztet közmunkát, ha arra egyáltalán nincs felhatalmazása? Miért vannak még mindig tucat számra kóbor kutyák az utcákon? Miért épül minden faluban egy-egy kis medence, ahelyett hogy megépülne egy korszerű komplexum? Mi lesz a hotellel, a látványterve már eléggé megkopott. Miért nem tudjuk hányan vagyunk, hányan vándoroltak el? … Számtalan kérdés, amit egyébként rendszeresen feltesznek az ellenzéki képviselők a KKT üléseken, de nincs, aki tudósítson róla és olyan se, aki érdemben válaszolna a kérdésekre.

 

Forrás: Közéleti kacifánt (http://kozeletikacifant.blog.hu)