Hírfolyam

Szabadka Polgári Mozgalma: A városi hatalom politikai alkalmasság alapján pénzeli a sportegyesületeket

A városi képviselő-testület 2018. január 29-i ülésén döntések születtek a Szabadka város területén működő sportklubok részfinanszírozásának jóváhagyásáról illetve elutasításáról.

Ha megnézzük a klubok és sportegyesületek listáját, amelyek programjait elfogadták, és amelyekét elutasították, keserű szájízzel állapíthatjuk meg, hogy a klubokat politikai alkalmasság szerint támogatják, vagy éppen nem támogatják. A lényeg: a politikailag nem alkalmas klubok semmit sem kapnak.

A társfinanszírozás kritériumai, amelyek alapján a sportegyesületek kategorizálását végző bizottság rangsorolta a klubokat csak ködösítés, amely mögött a sportegyesületek pénzelése terén tapasztalható önkény van jelen.

A legkevésbé sem humánus, a klubok és sportmunkások számára pedig mélységesen sértő a politikailag alkalmas és alkalmatlan klubokra történő hallgatólagos felosztás, ami városunk számára teljességgel elfogadhatatlan.

A városi költségvetésből, amelynek feltöltésében minden szabadkai polgár részt vesz, a legnagyobb összeget a Spartacus férfi labdarúgó klub kapja, ötmillió dinárt. Közismert tény, hogy a Spartacus „magánklub”, amely jelentős bevételekhez jut a játékosok eladásából és a szponzorok támogatásából.

A Bácska 1901 labdarúgó-klub 900 ezer dináros támogatást kap. Ebben a klubban az utóbbi időben gyakoriak a vezetőségcserék, aminek okaként a bevételen állandó növekedését jelölik meg.

Azok névsora, akik nem kaptak támogatást sokkal hosszabb. Az elutasítottak között van az ENPI karate klub. Feltesszük a kérdést, hogy MIÉRT? Hiszen ez a klub az utóbbi időben a legtöbb trófeát szerezte a szabadkai klubok közül.

A Spartacus vívóklub és a FAVORY lovasegyesület sem kapott támogatást, amelyek városunk szellemiségét és hagyományait viszik tovább, amelyekre a szabadkaiak kivételesen büszkék.

Szabadka Polgári Mozgalma elfogadhatatlannak tartja a klubok és sportegyesületek ilyen jellegű társfinanszírozását, ez ugyanis igazságtalan és nem humánus, ugyanakkor egyenlőtlenségekhez vezet a sporttal foglalkozó polgárok között.

Követeljük, hogy a bizottság még egyszer vizsgálja felül döntését, amely az éves és különleges sportprogramok értékelésére vonatkozik és a klubok, sportegyesületek pénzügyi támogatása történjen szabályos, fair és tisztességes módon.

Szabadka, 2018.02.02.

Szabadka Polgári Mozgalma tanácsnoki csoportja