Hírfolyam

Nyílt levél Sergej Trifunovićnak

Tisztelt Elnök úr!

Az április 13-ai ellenzéki nagygyűlésen tartott beszéde kapcsán fordulunk Önhöz.

A jelenlévőkhöz - közöttük a magyar közösség számos képviselőjéhez, a Magyar Mozgalom tagjaihoz és támogatóihoz, valamint más ellenzéki politikai szervezetek tagjaihoz - szólva Ön egy súlyosan sérelmező kijelentést tett. A fiatal korosztályok Szerbiából történő távozásáról beszélve kitért a migránsok szervezett betelepítésére, ide sorolva a magyarokat is - akik több, mint ezer éve élnek ebben a térségben.

Tisztelt Elnök úr!

Tény, hogy közösségünk tagjai, csakúgy, mint Szerbia összes polgára, nap mint nap szembesülnek a súlyos gazdasági helyzettel és a rezsim nyomásgyakorlásával, amely rezsimnek - a magyarok többségének legnagyobb sajnálatára - részévé vált a Vajdasági Magyar Szövetség is. Pásztor Istvánnak az antidemokratikus koalícióban való részvétele miatt a fiatalabb, valamint az idősebb korosztályok távoznak az országból, ami családjaik széthullását eredményezi. Ez szomorú valóságunk.

A Magyar Mozgalom egyedüli lehetséges célkitűzése csak az országban uralkodó állapotok minél gyorsabb, átfogó normalizálása lehet. Ezen az úton haladva az ellenzékben tevékenykedő partnereinktől támogatást és tiszteletet várunk. Támogatást a magyar közösség tagjainak, ugyanakkor a demokratikus párbeszéd szempontjainak tiszteletben tartását.

Sajnálatos módon az Ön nyilatkozataiban nem először nyilvánul meg mértéktelenség. A Magyar Mozgalom, mint a Szabad Polgárok Mozgalmának eddigi partnere elzárkózik az ilyen politikai retorikától. Őszintén remélve, hogy csak elszólásról van szó, nyilvános magyarázatot és nyilvános elnézéskérést várunk el Öntől.

A Magyar Mozgalom Elnöksége