Hírfolyam

Megkoszorúzták a Kossuth-szobrot a szabadkai Népkör előtt

Tíz éve avatták fel Szarapka Tibor szabadkai szobrászművész alkotását

A Népkör Magyar Művelődési Központ szervezésében megkoszorúzták Kossuth Lajos mellszobrát, amelyet tíz évvel ezelőtt helyeztek el az 1848-49-es szabadságharc vezéralakjáról elnevezett téren.

Az 1848-as magyar forradalom 170. és a mellszobor leleplezésének 10. évfordulóján Bagi Valentina népdalénekes előadásában hangzott el a Himnusz a szabadkai Kossuth Lajos téren, ahol a tartomány, a nemzeti tanács, a vajdasági magyarság politikai pártjainak, civil szervezeteinek és művelődési intézményeinek képviselői emlékeztek március 15-én délelőtt a szabadságharc hőseire. Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versét Greguss Erdélyi Hermina színművész adta elő a megemlékezésen, majd a Palicsi Színjátszó Grund és a Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grund tagjainak előadása következett.

Takács Márta, a Népkör Magyar Művelődési Központ elnöke beszédében kiemelte, hogy a szabadkai magyar közösség életében meghatározó szerepet tölt be a Kossuth-szobor, amely előtt évről évre megemlékeznek azokról az emberekről, akik 170 évvel ezelőtt úgy érzeték, tenniük kell valamit a maguk, a közösségük és a nemzet életéért. Ilyen tenni akarás jellemzi a Népkört, amely befogadja mindazokat, akik elkötelezettek a közösség iránt és elhivatottan ápolják a nemzeti hagyományokat. „A megjelentek mind hisznek abban, hogy tenni kell azért, hogy a magyarságunkat a szülőföldünkön meg tudjuk élni. Tegyünk ezért mindannyian a magunk módján, azután a történelem elbírálja majd, hogy jól végeztük-e a feladatunkat” – mondta Takács Márta ünnepi beszédében.

A rövid ünnepséget követően elsőként a Magyar Mozgalom társelnöke, Joó Horti Lívia és az MM szabadkai szervezetének elnöke, Maglai Jenő helyezte el az emlékezés virágait a szobornál, majd Horváth Tímea, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai városi szervezetének elnöke, valamint Magosi Zsuzsanna és Osztrogonac Simon koszorúzott, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Szövetsége nevében Sörfőző Károly, a tartományi tanács tagja helyezte el a kegyelet virágait. A Magyar Nemzeti Tanácsot Bábi Attila hivatalvezető képviselte a Népkör előtti megemlékezésen, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséget pedig Arancsity Angéla. A Népkör Magyar Művelődési Szövetség nevében prof. dr. Takács Márta elnök asszony és Bodrogi Béla főtitkár rótta le kegyeletét a Kossuth-szobornál. A megemlékezést rövid fogadás követte a Népkörben.

Basity Gréta