Hírfolyam

Köztársasági elnökválasztás 2017 - gyorselemzés

A Magyar Mozgalom Elnöksége számszerűen is összegezte a köztársasági elnökválasztások eredményét, továbbá összevetette a mostani szavazatszámokat a 2016. évi tartományi választások eredményével, arra a 9 észak-vajdasági önkormányzatra vonatkozóan, amelyekben a magyarság a legnagyobb lélekszámban él. Miután a Köztársasági Választási Bizottság nyilvánosságra hozza az ország valamennyi szavazóhelyére vonatkozó eredményt, részletes elemzésünket kiterjesztjük minden vajdasági önkormányzatra.

Az elemzett számadatokból megállapítható, hogy:

1) a Saša Jankovićra leadott szavazatok száma ebben a 9 önkormányzatban 4.750-el több, mint az őt támogató szervezetekre (a Magyar Mozgalom és a VMDK koalíciója, valamint a Demokrata Párt által vezetett koalíció) a 2016-os tartományi választásokon leadott szavazatok száma volt.

2) az Aleksandar Vučić által megszerzett szavazatok száma ebben a 9 önkormányzatban pedig 12.990-el kevesebb, mint az őt támogató szervezetekre (Szerb Haladó Párt által vezetett koalíció, VMSZ által vezetett koalíció és a Szerbia Szocialista Párt - Egységes Szerbia koalíciója) a 2016-os tartományi választásokon leadott szavazatok száma volt.

A részletes szavazóhelyi eredményekből törvényszerűségként olvasható ki, hogy a Saša Jankovićot támogató szervezetek által elért szavazatnövekedés, illetve az Aleksandar Vučićot támogató szervezetek szavazatvesztése szinte kizárólag a magyar többségű, vagy a jelentős magyar lakossággal rendelkező szavazóhelyeken következett be.

A számadatokból az is egyértelműen következik, hogy a Magyar Mozgalomba vetett bizalom számszerűsíthetően növekedett, a VMSZ pedig a 2016. évi tartományi választásokon kapott szavazatainak legalább az egyharmadát elveszítette, azaz vajdasági összesítésben 30.000 alá csökkent a párt által meggyőzhető emberek száma.