Hírfolyam

Egy lépés előre, hét lépés hátra

A Palicsi-tó vízminősége ma rosszabb, mint 2010-ben volt

Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, a Palicsi-tó vízminősége a tavalyi évben jelentősen romlott. A (névleg) idegenforgalmi központ látogatói, de az „Észak-Bácska Gyöngye” partján sétáló helybeliek is láthatták, hogy a tavat ismét vastag algaréteg borította be. A víz kihűlése után a „virágzó” fitoplanktonok lebomlottak és a víz felhabzott. Ez a nemkívánatos jelenség azokra az időkre emlékeztet bennünket, amikor még nem fejeződött be a városi szennyvíz tisztító telep második fázisa.

Az algatömeg megjelenéséért a bejövő vízben lévő nagy mennyiségű foszfor és nitrogén a felelős. A szennyvíztisztító állomás tervezett foszfor kibocsájtása 1 mg/l, de a tó első szektorában 2 mg/l-t mértek, tehát 100%-kal többet a tervezettnél. Ezek a rossz eredmények riasztóak.

A vízminőség romlását egyértelműen a szennyvíztisztító telep elégtelen működése okozta. Az időnkénti működési zavarok és rövidebb-hosszabb leállások, a berendezések elhasználódása és részleges szervezetlenség következtében léptek fel. Szabadka Polgári Mozgalmának tanácsnokai a 2016-2017-es városi költségvetés és pótköltségvetés meghozatalakor kérték a hatalmon lévő SZHP-VMSZ koalíciótól, hogy biztosítson kellő pénzeszközöket a tisztító berendezés karbantartásához. A zavartalan működést biztosító, raktáron levő alkatrészeknek és azok beszerzéséhez szükséges pénzeszközöknek az egész berendezés 1%-át kellene kitennie, ezzel ellentétben az elmúlt évben ez a szint nem érte el a 0,1 %-ot sem. A vízminőség tavalyi, drámai romlásának hatására, végre az idei költségvetésben 25.000.000 dinárt irányoztak elő a homokmosó berendezés javítására és egyéb karbantartási munkálatokra.

A szennyvíztisztító állomás hatásfokának növeléséhez és a kimenő vízben levő oldott tápsók csökkentéséhez a Német Fejlesztési és Befektetési Alap (KfW) programjának véghez vitele elengedhetetlen követelmény. Ez a tervezet ma legkevesebb két évet késik, részben az önkormányzat hanyagsága miatt (a 2016-os választások után 8 hónapig elő sem vették a tervet), másrészt a köztársasági illetékesek szervezetlensége miatt.

A tó állapotjavításának egészét fedező 6,5 millió euró már el volt különítve a 2016-os német költségvetésben. A terv elfogadását és annak megvalósulási feltételeit tartalmazó szándéknyilatkozat 2015. november 27-én került aláírásra, a köztársasági minisztérium csak két év késéssel 2017. novemberére készítette elő aláírásra a szerződést. A szerződéskötés után újabb megmagyarázhatatlan, több hónapos késéssel írták ki a nemzetközi közbeszerzési pályázatot a tanácsadó- és ellenőrző csapat kiválasztására. Állítólag a napokban szándékoznak kiírni a pályázat második körét. A tanácsadói csoport kinevezése után legalább 3 hónap fog eltelni a kivitelezési pályázatok kiírásáig. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban sem várható semmilyen javulás a Palicsi- és a Ludasi tó állapotában.

Az ilyen felelőtlen hozzáállás a fontos szabadkai tervek megvalósításához - mint ahogyan azt a KfW tervnél is tapasztalhattuk - jellemző az összes jelenlegi hatalmi szintre. Az ilyen hanyag ügykezelés nem segíti elő a fejlődést, hanem romlásba dönti az egész várost. Szabadka Polgári Mozgalmának tanácsnoki csoportja követeli a hatalmi többségtől, hogy gyorsabban és felelősségteljesebben kezelje a Palicsi és Ludasi tavak állapotjavításának kérdését, de minden egyes egyéb tervet is, amelyik Szabadka fejlődését szolgálja. A palicsi idegenforgalom, valamint összes további ottani befektetés szempontjából elengedhetetlen a tavak kifogástalan minősége.

 

Szabadka, 2018. február 8.                                                                                                                          Szabadka Polgári Mozgalmának

                                                                                                                                                                            tanácsnoki csoportja