Hírfolyam

Belgrádi szervezet vs.valódi problémák

Mint ismeretes, Joó-Horti Lívia, a Magyar Mozgalom társelnöke levelet intézett Magyarország belügyminiszteréhez, belgrádi nagykövetéhez és szabadkai főkonzuljához, amelyben arra kéri őket, vessék latba tekintélyüket a magyar-szerb határátkelőkön tapasztalt áldatlan állapotok rendezése érdekében.

Közben a Magyar Mozgalomba látogató Együtt küldöttségével folytatott megbeszélésen is megvitatásra került a szerb-magyar határátkelőkön tapasztalható helyzet. Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője ígéretett tett arra, hogy ezen ügyben írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez. A képviselő írásbeli kérdése nyomán Pintér Sándor belügyminiszter ígéretet tett a röszkei határátkelőhely forgalmának zavartalan biztosítására. A belügyminiszter a válaszában arról ír, hogy megerősítésre került a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség állománya a Röszke Autópálya-határátkelőhely maximális áteresztőképességgel történő üzemeltetése céljából. A belügyminiszter válaszából kiderült, hogy a határrendészeti erők feladatellátását szükséges és elégséges létszámban biztosítják, továbbá, hogy a rendőrség megteszi a szükséges intézkedéseket a határátkelőhelyek forgalmának zavartalan biztosítása érdekében.

A Magyar Mozgalom levelére a belügyminiszter megbízásából Papp Károly országos rendőrfőkapitánytól érkezett válasz. Mint írja, a magyar-szerb határszakaszon a határátkelőhelyek nyitvatartási idejét a 2012. évi IV. Törvénnyel kihirdetett Magyarország Kormánya és a Szerb Köztársaság Kormánya között a közúti, a vasúti és vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló Megállapodás tartalmazza. A levélből az is kiderül, hogy a rendelkezésére álló információk alapján folyamatban van ezen megállapodás módosításának előkészítése. Megtudhattuk azt is, hogy a tárgyban megtartott szakértői szintű egyeztetéseken a magyar fél - többek között - a korlátozott nyitvatartású határátkelőhelyek nyitvatartási idejének meghosszabbítását is kezdeményezte, amelytől a szerb fél elzárkózott, arra hivatkozva, hogy nem adottak a személyi feltételek.

Mivel a magyar országos rendőrfőkapitány válaszából kiderült, hogy a szerb fél miatt nem tudnak Gyála-Tiszasziget, Horgos- Röszke közúti és Királyhalom-Ásotthalom határátkelők 0-24 órás műszakban dolgozni, a Magyar Mozgalom ezúttal a szerb belügyminiszterhez fordul ezen probléma rendezése érdekében.

Valószínűleg ezt a problémakört sokkal hatékonyabban is lehetett volna kezelni, például koalíciós pozícióból, egy jubiláló belgrádi irodából, vagy épp a köztársasági parlament egyik frakciójának padsoraiban ülve. Ehhez azonban az is kellene, hogy az ezekben a székekben és pozíciókban ülők ne látszattevékenységgel és kirakatpolitizálással foglalkozzanak, hanem valós érdekvédelemmel. Mivel azonban ilyesmit már régóta nem tapasztaltunk, így kénytelenek voltunk - és leszünk - mi foglalkozni a közösségünk életét valóban sújtó kérdésekkel.

Magyar Mozgalom Elnöksége