Hírfolyam

Az MNT szabadkai iskolabusz programjának csődje

– avagy hogyan szorul ki a magyar közérdek többszáz millió dináros magyarországi támogatás mellett –

Jövő héten vége a téli szünetnek. Az utolsó héten ismét értesítették az iskolák a szülőket, hogy kedden már nem áll rendelkezésre Szabadkán az a külön iskolabusz járat, amely 2010 óta szállította a magyar ajkú kisdiákokat a város több iskolájába, magyar tagozatokba.  A cél nemes és egyértelmű volt. Biztonságban, kényelmesen magyar iskolába juttatni gyermekeket, akik számára a környezetükben már nem működik magyar tagozatú iskola. Ehhez az MNT külön iskolabuszt és kísérőt biztosított. 2014 óta Szabadka városa vállalta, törvényes kötelezettségével összhangban, ezen járatok költségeit, míg az MNT a buszkísérők jövedelmét biztosította.

Ezt a vállalást és kötelezettséget törölte el a szabadkai Haladó–VMSZ-es városvezetés a 2019. évi költségvetés elfogadásával. A város 2019-es, közel 8 milliárd dináros költségvetésében a VMSZ nem tudta/nem akarta elérni, hogy 2 millió dinárt, a költségvetés 0,025%-át, erre a célra elkülönítsen a város. A Magyar Mozgalom tanácsnoki csoportja révén benyújtott módosítási indítványt a haladókkal együtt leszavazta.

Ennél csak az a döbbenetesebb, hogy a magyar nyelven tanuló kisdiákok utaztatásának költségeit az MNT sem vállalta magára. Az MNT 2019. évre elfogadott 1 milliárd 700 millió dináros költségvetésében sem volt rá keret.

A mai vajdasági magyar valóság rövid elemzésekor két dologban mindenki egyetért. Soha ennyi pénz még nem állt a VMSZ és az MNT rendelkezésére anyaországi támogatásból. A másik, hogy vészesen fogyunk.

 A VMSZ, ahogyan az MNT is, erre a tényszerű megállapításra azt kommunikálja, hogy ő mindenekelőtt az itt élni kívánók számára szeretne/tud/akar közösségi teret, biztonságot, megbecsültséget biztosítani.

Esetünkben közösségi teret biztosítani a városi zsúfolt buszjáratokon az alsó osztályba járó kisdiákjainknak. A biztonságot az MNT által továbbra is fizetett buszkísérők fogják adni, akik a többi buszozó felnőtt és diák mellett kell, hogy felelősséget vállaljanak a különböző állomásokon fel és leszálló 15-20-30 kisiskolásért. A megbecsültség sem szenved hiányt, hiszen a magyar gyerekeink is kapnak annyit, mint minden más szabadkai diák, aki négy km-nél távolabb lakik az iskolájától. Tévedés ne essen, az iskolabuszt igénybe vevő magyar kisdiákok többsége négynél is több km-re lakik az első magyarul is oktató tanintézménytől. Ezért lettek az iskolabusz járatok elindítva. Ezért használta őket nap, mint nap közel 100 kisdiák.

Ez a közösségi (nem) vállalása a VMSZ-nek és az MNT-nek sem fog hozzájárulni ahhoz, hogy ne folytatódjon az elvándorlás a szülőföldről.

 

A Magyar Mozgalom Elnöksége

Fotó: Szabad Magyar Szó