Hírfolyam

A Magyar Mozgalom városi szervezetének közleménye a Szabadkán uralkodó közbiztonsággal kapcsolatban

Az elmúlt időszakban Szabadka egy olyan város lett, ahol nem az a kérdés, hogy ellopják-e a biciklidet, betörnek-e hozzád, vagy ok nélkül megtámadnak-e az utcán, hanem az, hogy ez mikor történik meg veled, vagy valamelyik ismerősöddel. A közbiztonság a városban soha nem látott mélységbe süllyedt, az emberek félnek és nem érzik biztonságban magukat sem az utcán, sem a saját otthonukban.

A Postatakarék kirablása, az ócskapiacon történt gyilkosság, és utána a kórházban történt dulakodás, valamint a mindennapossá váló utcai verekedések csak a jéghegy csúcsát képezik. Már a kora este színházba igyekvő fiatalok sincsenek biztonságban. Eleddig a szabadkai éjszakában szórakozó és onnan hazafelé tartó fiaink voltak kitéve rendszeres támadásoknak. Falkába verődő kortársaik támadtak rájuk minden indok nélkül. Tegnap óta azonban szintet lépett a kortárs erőszak is. Semmilyen megelőző intézkedés nem látható, nem tapasztalható sem az önkormányzat, sem a kommunális rendőrség, sem a rendőrség részéről. Azt látni, hogy ezek az intézmények már nem állnak a polgárok szolgálatában, már nem védik meg őket, kizárólag pénzbehajtó szervként működnek.

A hatalom részéről valódi válaszok és megoldások helyett mellébeszélés történik. Mi sem támasztja alá ezt jobban, mint Pásztor István legutóbbi rádióinterjúja, melyben a következő mondatok hangzottak el: „Az a fajta közállapot, ami kezd kialakulni Szabadkán, az tarthatatlan, mert zavarja a város lakóit. Zavarja azokat, akik normálisan élik a mindennapjaikat. Az, amit a párhuzamos úton látni lehet, a vasút mögötti utcákban, az azt gondolom, hogy joggal háborítja fel az embereket. Joggal mondják azt, hogy márpedig ebben a városban ezt nem lehet csinálni, hogy közkúton mosakodjanak, hogy közkúton mossák a ruháikat. Azt gondolom, hogy ez nem elfogadható.”

Pásztort jobban zavarják a tisztálkodó menekültek, mint az előbb említett siralmasan alacsony szinten lévő közbiztonság. Ismét jó szolgálatot tesz a jól bevált figyelemelterelés, a  migránsozás,  olyannyira, hogy még egy-két ellenzékinek tűnő mondatot is megenged magának a hatalommal egy asztalnál ülő Tartományi Képviselőház elnöke. Szerinte - és ebben egyetértünk - a hatóságok dolga lenne, hogy kötelezzék a bevándorlókat, hogy a helyi befogadóközpontba menjenek és ott is tartózkodjanak a menekültek.

A hatóságok a mindenkori hatalom kiszolgálói. Azé a hatalomé, amelynek a VMSZ is szerves része. A VMSZ városi szervezete és frakciója nem alkalmas önálló politikai tevékenység kifejtésére, a párt elnöke valódi megoldások helyett a valódi problémákat sem látja. A hatóságok hallgatnak, tehetetlenek, inkompetensek. Nem védenek, nem szolgálnak.

Felszólítjuk a közbiztonsági szerveket, hogy haladéktalanul kezdjék el végezni a munkájukat. Legyenek jelen az utcákon a megelőzést biztosítva és tárják fel a bűncselekményeket, hogy az agresszív elkövetők megkaphassák méltó büntetésüket.