Választási hírek

Köszönjük!

A Magyar Mozgalom Ügyvivő Testülete elemezte az április 2-i elnökválasztás eredményeit, amelyekből az alábbi következtetéseket vonta le:

1. A Saša Janković elnökjelöltre leadott szavazatok száma a magyarlakta területeket vizsgálva a legtöbb helyen meghaladta a Magyar Mozgalom-VMDK, és a jelöltet támogató más politikai szervezetek együttes eredményét, amelyet a 2016-os  választásokon értek el. Egyértelműen látható tehát, hogy a haladók, a szocialisták és a VMSZ által alkotott koalíciók támogatottsága az elmúlt egy év során ezeken a területeken csökkent.

2. A szavazóhelyi eredmények részletes elemzése alapján megállapítható, hogy a VMSZ a 2016-os köztársasági választásokon elért eredményéhez viszonyítva akkori támogatóinak a felét sem tudta megszólítani, a tartományi választásokon kapott akkori szavazatainak pedig legalább az egyharmadát veszítette el, azaz 30.000 alá csökkent a párt által meggyőzhető emberek száma. Tehát 2014 nyara óta, amikor  Pásztor István elkezdte politikai ámokfutását, legalább 45.000 magyar választópolgár fordult el a VMSZ-től – a különböző támogatásokból megvalósított tízmillió eurós nagyságrendű költekezések ellenére is.

3. Az elnökválasztáson leadott szavazataikkal a választópolgárok egyben a VMSZ által irányított önkormányzatok vezetőinek teljesítményéről is véleményt mondtak. Ebből pedig megállapítható, hogy a magyarkanizsai és topolyai magyar szavazók is tömegesen fordultak el a VMSZ-től, a zentai városvezetés pedig végérvényesen elveszítette a legitimitását, mivel a teljes hatalmi koalíció által támogatott jelölt mindössze 39%-ot kapott. Történt mindez a Magyar Nemzeti Tanács elnökének lakhelyén. Ezek után az egyetlen tisztességes megoldás az lenne, ha a polgármester lemondana, a hatalmi koalíció pedig kezdeményezné a képviselő-testület feloszlatását és új önkormányzati választások kiírását.

4. A Magyar Mozgalom hosszútávú politikai szövetségesként tekint a Saša Janković által elindított politikai mozgalomra, melynek legfontosabb célja a jogállamiság megteremtése –  aminek viszont elengedhetetlen előfeltétele a jelenlegi hatalom leváltása. Ennek a folyamatnak az elnökválasztás csupán az első lépése volt.

Köszönjük minden polgárnak, aki részt vett a 2017-es köztársasági elnökválasztáson és önálló, szabad döntés alapján szavazott. Külön köszönjük mindazoknak, akik Saša Jankovićnak – és ezzel közvetve nekünk is – szavaztak bizalmat. A változás továbbra is MI vagyunk!