Választási hírek

Joó Horti Lívia: Demokratikus légkörre, párbeszédre van szükség, nem tolhatjuk a diktatúra szekerét

A bajsai Faluházban mutatkoztak be szerdán este a Magyar Mozgalom és a VMDK Topolya községi közös jelöltlistájának tagjai. Az est vendége volt Joó Horti Lívia, a Magyar Mozgalom társelnöke és Huzsvár József a Magyar Mozgalom Környezetvédelmi Szaktestületének tagja. A társelnök asszony beszélt a mozgalom kialakulásának okairól és céljairól, azokról az előzményekről, amelyek a civil szervezet létrehozásához vezettek. Kifejtette az aláírások gyűjtésének kálváriáját, de leszögezte, a Magyar Mozgalmat nem bátortalanítják el a támadások és az ellehetetlenítések.

Huzsvár József arról a munkáról beszélt, amit Szabadka város önkormányzatában a Palicsi-tó szennyezettségének felszámolása érdekében tettek. Beszélt továbbá a forrásfeltárás fontosságáról, arról, hogy a környezetvédelmi problémák megoldására léteznek kihasználatlan eszközök. A támogatások megszerzéséhez viszont elsősorban humán erőforrásra van szükség, szakképzett, elhivatott helyi csapatra, akik minőségi munkával és jó tervekkel nyerik el a támogatók bizalmát. A bajsaiak évtizedek óta szenvedik a topolyai városi- és ipari szennyvíz okozta következményeket: a folyó bajsai szakaszán teljesen kihalt az élővilág, valamint elviselhetetlen bűz terjed a levegőben. Ezeknek a problémáknak a megoldása a rendezett jogviszonyokon és az önkormányzati munkán múlik. A szennyvízzel kapcsolatos gondok megoldása több évtized után, csak az elmúlt hónapokban mozdult el a holtpontról Topolyán, akkor is a civil aktivisták nyomására és a kampány időszakában. 

A Magyar mozgalom a községünkért – VMDK önkormányzati jelöltlistát a névsorban elsőként feltüntetett Sörfőző Andor mutatta be. A jelöltlista a 8. számot viseli és a község „legfiatalabb” listája. Az önkormányzati jelöltek között szerepelnek politikailag tapasztalt egyének, a civil közegben mozgók és olyanok is, akik huszonévesen máris tenni szeretnének azért, hogy nagyobb biztonságban tervezhessék itthon a jövőjüket. A moderátor és a házigazda szerepét Mengyán Pletikoszity Ildikó a Magyar Mozgalom Ideiglenes Ügyvivő Testületének tagja vállalta, aki szintén jelölt az önkormányzati választáson.