Választási hírek

Az MM és a VMDK minden szinten átadja listáit

Dr. Korhecz Tamás: Április 24-én két magyar lista verseng majd a választók bizalmáért

A Szerbiai Közigazgatási Bíróság szerdán közzétett döntése pontot tett annak a választási pernek a végére, amelynek tárgya az volt, hogy elindulhat-e Óbecsén Magyar mozgalom néven az MM és a VMDK közös listája, hangzott el a két szervezet közös szabadkai sajtótájékoztatóján, amelyet dr. Korhecz Tamás a Magyar Mozgalom társelnöke és Csonka Áron a VMDK elnöke tartottak.

Korhecz szerint az ügy lényege az volt, hogy a VMSZ politikai és közigazgatási eszközökkel és közbenjárással igyekezett lehetetlenné tenni az MM és a VMDK közös listájának elindítását.

„Azt kifogásolták, hogy a lista nevében szerepel a Magyar Mozgalom neve is. Ezen keresztül igyekeztek elérni, hogy az összegyűjtött támogatói aláírások ellenére sem indulhassunk el. Miután a VMSZ sikeresen kijárta, hogy az óbecsei választási bizottság megmásítva saját korábbi döntését gyakorlatilag ne engedélyezze indulásunkat, bírósági jogorvoslatért folyamodtunk, amit a Közigazgatási Bíróság elfogadott és megsemmisítette a választási bizottság döntését. Ezzel ismét kihirdetésre került óbecsei listánk” – magyarázta Korhecz.

A Magyar Mozgalom társelnöke szerint precedens értékű döntésről van szó, ugyanis ez a jogvita nem csupán az óbecsei választásokról szólt, a lényege az volt, hogy a VMSZ politikai és közigazgatási eszközökkel igyekezett ellehetetleníteni minden magyarlakta önkormányzatban a két szervezet közös listájának elindítását. Ha a bíróság ugyanis nem adott volna helyt a jogorvoslatnak, az eddig összegyűjtött mintegy 15 ezer aláírás kárba veszett volna, így pedig a legtöbb helyen az MM és a VMDK nem tudott volna listát állítani – mondta el.

„Ez a precedens értékű bírósági ítélet után elképzelhetetlen, hogy jogi úton meggátolják listáink indulását, így köztársasági, tartományi és önkormányzati szinteken is ezen névkombináció különféle változataival indulunk. Az aláírásgyűjtés ugyanis minden nehézség ellenére folyamatosan zajlik, listáinkat minden szinten át fogjuk adni, így immár végérvényessé vált, hogy április 24-én két magyar lista verseng majd a választók bizalmáért” – mondta.

Korhecz alkotmányjogászként arra is kitért, hogy a szerbiai többpártiság 25 éve alatt ritkaságszámba megy, sőt talán először fordul elő, hogy egy politikai erő riválisának indulását igyekszik ellehetetleníteni. Még Szerbiában se gyakorlat az, hogy az ellenfél indulását elgáncsolják, állapította meg, hozzátéve, a zöld asztal helyett a választók döntik el, kit juttatnak képviselethez.

Csonka Áron arról beszélt, hogy a VMDK számára kétszeresen kiemelt nap ez, hiszen 25 évvel ezelőtt a párt ezen a napon alakult, a jogi döntésnek köszönhetően pedig ismét újjáéledtek és részt vehetnek a politikai folyamatokban.

„Azzal az elképzeléssel indultunk neki a választásoknak, hogy mindazt, ami a korábbi időszakban a magyar viszonylatban jellemző volt, a kirekesztést, a megbélyegzést és az elnyomást helyrehozzuk és egyensúlyt alakítsunk ki. A bírósági döntés nyomán lehetővé vált ez, hiszen így lesz egy világos alternatíva” – mondta.

A VMDK elnöke precedens értékűnek tartja azt is, hogy egy politikai vezető interjújában felszólítást adjon a politikai ellenfelek fizikai eltakarítására. Csonka szerint ez nyilvános felszólítás lincselésre, egy veszélyes módja annak, hogy politikai előnyhöz jusson. Kiemelte, a történtek megerősítették és elszántabbá tették őket, a szövetséget pedig jobban összekovácsolta, a döntés következtében pedig az elkövetkező napokban mindenhol átadják választási listáikat.