Sajtóvisszhang

Saša Janković vezetésével megalakult a 381-es polgári blokk

A Magyar Mozgalom is tagja a tömörülésnek

A Szabad Polgárok Mozgalma, a Zöld párt, a Magyar Mozgalom, a Šumadija Régió és a Tolerancia Koalíció kedden 381-es Polgári Blokk (Građanski blok 381) néven új politikai tömörülést hozott létre, melynek vezetője az SZPM elnöke, Saša Janković, közölte a Beta hírügynökség.

Az ellenzéki csoportosulás célja, hogy a demokratikus intézmények révén szálljon síkra a szabadságért és az igazságosságért, továbbá, hogy Szerbia egy nyugat felé forduló európai országgá váljon, valamint egy erős piacgazdaság kialakítása, amelyhez erőteljes szociális politika társulna. A célok között szerepel még a gazdasági elveken működő jogállam, a társadalmi tolerancia megteremtése és a fejlődés.

A csoport működése egyebek közt a közjóért folytatott politikán, a gondolat- és szólásszabadságon, az erőszakmentességen, a jogszerűségen és a félelem mentes szabadságon alapul.

Saša Janković kijelentette, hogy a csoportosulás azért jött létre, mert politikai igény van arra vonatkozóan, hogy Szerbia felszabaduljon a jelenlegi hatalom alól és hogy modernizálódjon az ország. Janković arra szólította fel a többi ellenzéki pártot és szervezetet, hogy csatlakozzanak a 381-es Polgári Blokk által képviselt elképzelésekhez.

Az alapító okiratot Jasminko Hadžisalihović, a Tolerancia Koalíció (Vlah Néppárt, Vajdasági Fordulat, Szerbiai Tolerancia, Bosnyák Polgári Párt, Montenegróiak Pártja) képviselője, Saša Milenić, a Šumadija Régió elnöke és Maglai Jenő, a Magyar Mozgalom elnökségi tagja is aláírta.