Sajtóvisszhang

Mozgalom: A Halasi úti kaszárnyában konténertelepülést létesítenének

Nem kis vihart kavart Szabadkán a hír, mely szerint menekültlakásokat építene az önkormányzat a Gerontológiai Központ objektumának udvarában. Olyannyira felkavarta ez a kedélyeket, hogy még a hatalmi koalícióban lévő VMSZ is aláírásgyűjtésbe kezdett a javaslat ellen. Az ellenzék követelése ellenére nem hívták össze a városi képviselő-testület rendkívüli ülését, amely ezzel a témával foglalkozna, sőt a testület két hónapja nem is ült össze.

A projektummal kapcsolatban még mindig nem tudunk semmi biztosat, most viszont egy hasonló elképzelésről értesíti a közvéleményt a Mozgalom a polgári Szabadkáért. Közleményük szerint ugyanis a köztársasági szervek sürgősségi eljárásban egy konténertelepülést hoznának létre a menekültek elhelyezésére a város területén, mégpedig a Halasi úti kaszárnya területén, a gróf Széchenyi István nevét viselő legnagyobb szabadkai általános iskola tőszomszédságában.

A Mozgalom szerint immár túlmegy minden határon a városi hatalom szófogadása a Belgrádból érkező parancsokra, amelyek ellentétesek a város polgárainak érdekeivel, ezért felszólítjuk az önkormányzat vezetőségét és a helyi hatalmi pártokat, hogy azonnali hatállyal szüntessék be a konténertelepülés kialakítására irányuló projektum megvalósítását.

Nenad Ivanišević a munkaügyi minisztérium államtitkára ezzel kapcsolatban elmondta, pontatlan és rosszindulatú állításokról van szó, amely a városi többség és a köztársasági kormány ellen irányul, egyedüli célja pedig a pánikkeltés a lakosság körében és a figyelem elterelése a valós problémákról. A minisztérium közleménye szerint nincs szükség a kapacitások növelésére és senki sem tervezi újabb befogadó központok létesítését.

Ebben a pillanatban két állítás áll egymással szemben, hogy kinek van igaza, nem tudjuk. Egy konténertelepülés kialakítását látni lehet, úgyhogy ha a kaszárnya környékén ilyen mozgolódás lesz tapasztalható, épp a polgárok veszik észre elsőnek, akikkel az államtitkár szerint az ellenzék manipulál.