Sajtóvisszhang

LMP: Kezdjünk új korszakot!

Kecskeméten tartotta kongresszusát a Lehet Más a Politika

 

Gémesi György pártjával, az Új Kezdettel kötött szövetséget szombaton délelőtt a Lehet Más a Politika – jelentette be a Kecskemét főterén megtartott sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelölt.

„Két olyan párt talált egymásra, amely példaértékűen tudott együttműködni a szövetségkötés folyamatában is, és én azt remélem, azt várom a teljes korszakváltás érdekében, hogy ez a két párt továbbra is egymást erősítve fog küzdeni a hazáért, Magyarországért. Ez a két párt kialakította a szövetségi politikáját és letette az asztalra azt az együttes programot is, ami egy vállaltan jobbközép és egy zöld pártnak az úgymond házasságából született” – mondta Szél Bernadett.

„Mi a lokalitást, a helyi önkormányzatokat, helyi tapasztalatot és lendületet tudjuk ebbe az együttműködésbe belevinni. Ennek az együttműködésnek a másik pólusát az LMP alkotja azzal, hogy országgyűlési frakciója, országos pártja van. Ez a kettő azt eredményezi, hogy együtt erősebbek vagyunk” – nyilatkozta Gémesi György, az Új Kezdet elnöke.

A Lehet Más a Politika általános irányelve, hogy a magyar nemzet kulturális nemzet, amelynek tagjai akár Magyarországon, őshonosként a szomszédos államokban, vagy szórványként az egész világon szétszóródva élnek, a magyar nemzet részét képezik. A párt ezért fontosnak tartotta meghívni a határon túli magyarok képviselőit is. A kongresszuson jelen volt Johann Taierling, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke és Fancsali Ernő, a Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke, Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség titkára, Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja, Vajdaságból pedig a Magyar Mozgalom küldöttsége, Joó Horti Lívia és Garai Zsolt társelnökökkel az élén. A kongresszuson nem tudott jelen lenni, de üzenetben üdvözölte a résztvevőket a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Joó Horti Lívia, az MM társelnöke az LMP kongresszusán hangsúlyozta: a Magyar Mozgalom azért száll síkra, hogy a vajdasági magyar közösség meg tudjon maradni sokszínűnek, pluralistának, hogy megmaradjon a gondolat-, a tett-, és a szólásszabadság, és hogy ez a közösség egymás megbecsülésére épüljön.

„Hiszünk abban, hogy a megmaradásunkat, a jólétünket, a jó érzésünket a szülőföldön csak akkor tudjuk megőrizni, ha mindezek biztosítva vannak. Mindazzal szeretnénk szembe szegülni, ami az egyszólamúságról, a direktíváról, a kiskorúsításról és a lenézésről szól. Szót szeretnénk emelni azzal az elvvel szemben, hogy a párt mondja meg, hogy ki kicsoda, és nem önerőből, a tudása miatt kerül valaki funkcióra, hanem mert odatették. Szerbia ma gyakorlatilag a korrupció melegágya, a közszférában való elhelyezkedés egyetlen módja a pártalapú foglalkoztatás” – mondta Joó Horti Lívia és hozzátette: a Magyar Mozgalom a vajdasági magyar érdekvédelem mellett a huszonegyedik századhoz méltó emberi életért, értékekért szeretne síkra szállni, ehhez keres partnereket határokon belül és Magyarországon is.

Garai Zsolt, a Magyar Mozgalom másik jelen levő társelnöke a Szabad Magyar Szónak nyilatkozva azt mondta: üdvözli, hogy az LMP kongresszusa megszavazta azt a határozatjavaslatot, mely szerint a párt támogatja a külhoni magyarságot, az anyanyelvhasználat, az anyanyelven történő oktatás, az intézményalapítás és a hasonló kérdések területén vívott küzdelmében. Az alacsony hozzáadott értékre építő, összeszerelő csarnokok építésében gondolkodó multinacionális vállalatok helyett az LMP a helyi kis- és közepes vállalkozásokat segítő programokat részesíti előnyben a külhoni magyarság tekintetében is. A határozatjavaslat értelmében a Lehet Más a Politika a térség országainak lehetséges együttműködését a fenntartható vízgazdálkodás, az erdőgazdálkodás és az innováció területén képzeli el ökopolitikai programja keretében.