Sajtóvisszhang

Kátyú kátyú hátán

Zötykölődünk a szabadkai utcákon.

Egyre több a kátyú a szabadkai utakon. Szinte szlalomozva közlekednek az autók a város egyes utcáin. Jobbról vagy balról próbálják a sofőrök kikerülni a számtalan aszfalthibát, mindhiába. A kátyúk szélessége elérheti akár a több métert is egyes útszakaszokon.

Megpróbáltuk felkutatni Szabadka legkátyúsabb útszakaszát. Sajnos ez reménytelen kihívásnak bizonyult, ugyanis számtalan rossz minőségű aszfalttal találtuk szembe magunkat. Volt, ahol majdnem két méter hosszú és mélységében akár a 10 centis is volt egy-egy kátyú. Egy ilyen komoly károkat okozhat gépjárművünkön.

Az útszakaszokon, ahol a sofőröknek nem a kátyúkkal kell megküzdeniük, a javításokat követően apró dombocskákat fedezhetünk fel az aszfalton. A látványt leginkább egy régi összefoldozott kabáthoz lehetne hasonlítani.

„- Lyukak vannak. Most, ahogy a hó volt, nem tudtunk egyszerűen bemenni. Az utca végén áll a víz. Nem értem meg, hogy a városban az utakat miért nem lehet megcsinálni.”

„- Elvben a főutak jók, de ezek a szűk kis utcák... Sok a gödör.”

A taxisoknak nem csak kellemetlenséget okoznak a kátyúk, de komoly kárt is. Boris Dević: „A kollégának tegnap este problémát okozott. Szabadkáról Ludas felé belehajtott egy kátyúba és kitört a kereke. Felkereste a kommunális rendőrséget, hogy mit csináljon. Azt mondták, az éjszaka folyamán kellett volna hívni, hogy kimenjen egy csapat, hogy lefényképezzék, és ezután lehet megtudni, hogy van-e esély a kártalanításra vagy nincs.”

A kátyúk miatt az autószerelő műhelyekben megnő a forgalom tavasszal. Beller Tibor, autószerelő: „Elsősorban a gumin, a külső gumin tud okozni kárt. Akkor a felni, a csapágy. A lyukak nagy hatással vannak a futóművekre. Attól függ, hogy mikor milyen sebességgel megyünk, mekkora az a lyuk az úttesten. Eléggé hatással van.”

A kisebb károk, melyeket a rossz minőségű aszfalt okoz, a gépjármű-tulajdonosnak pár ezer dinártól akár több tíz ezer dinárba is belekerülhetnek - tette hozzá az autószerelő.