Sajtóvisszhang

Janković: Szerbia ereje a különbözőségek egységében rejlik

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Mozgalom és a Szabad Polgárok Mozgalma 

Együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön Szabadkán a Magyar Mozgalom (MM) és a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG). A dokumentumot az MM részéről Joó Horti Lívia társelnök, a PSG részéről pedig Saša Janković elnök látta el kézjegyével.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Joó Horti Lívia elmondta, ezzel a megállapodással magasabb szintre emelkedik a két szervezet közötti együttműködés. Emlékeztetett rá, hogy a tavalyi elnökválasztáson az MM Janković mögött sorakozott fel, a mostani stratégiai szerződéskötéssel pedig az együttműködés újabb szintre lép. Kiemelte, az együttműködés az azonos elveken alapszik, ezek pedig: a jogbiztonság, a demokrácia, a szolidaritás, a tolerancia, a kisebbségi jogvédelem és mindennek fejlesztése.

Az MM Hitvallása és programja hasonló célkitűzéseket tartalmaz, mint amelyeket a PSG sajátjaiként fogadott el, mondta a társelnök, hozzátéve, egyetértenek abban, hogy Szerbiában minden szinten komoly társadalmi, politikai problémák vannak, folyamatosan esnek ki a „csontvázak a szekrényből“. Gyökeres változásokra van szükség minden téren, fontos a decentralizáció és az autonómia ahogyan a tartományi, úgy a kisebbségi politikában is, a PSG pedig ezeket a célkitűzéseket is támogatja – ismertette Joó Horti.

A ma aláírt alapokmány több szempontból közelíti meg az együttműködést. Folyamatos lesz a kommunikáció, az MM a PSG Tanácsába szavazati jog nélkül delegál tagot, állandó lesz a konzultáció a kisebbségi jogok előmozdítása érdekében, hogy Belgrádban is értsék a magyar közösség igényeit – emelte ki a megállapodás főbb pontjait az MM társelnöke.

Elégedettséggel konstatálta Saša Janković a két szervezet további közeledését, hangsúlyozva, hogy a Magyar Mozgalom nem csak az elnökválasztás során nyújtott számára értékes támogatást, de a kezdetektől szoros az együttműködés, ugyanis a két szervezet kiegészíti egymást, olyannyira, hogy a Magyar Mozgalom tagjai között vannak olyanok, akik egyben a Szabad Polgárok Mozgalmának is alapító tagjai. Ő is a közös elveket emelte ki, mint mondta, a Magyar Mozgalom a magyar nemzeti közösség jogaiért harcol, a PSG szerint pedig Szerbia egy polgári társadalom, amely egyben a nemzeti identitást is erősíti és vallja, hogy a különbözőségek egységében rejlik az ország ereje.

A Magyar Mozgalom nem csupán Szabadka politikai színterének jelentős szereplője, de példamutató is az ellenállásban a jelenlegi rezsimmel szemben, amely konfliktusokat gerjeszt az emberek között és megosztja társadalmunkat – emelte ki a PSG vezetője, aki szerint Szabadkán kiemelkedően mutatkozik meg a hatalom romboló jellege. Emlékeztetett rá, hogy tavaly augusztusban Szabadka polgármestere fenyegetőzött torokkitépéssel, betoncsizmával, illetve néhány hete került nyilvánosságra, mekkora vagyona is van Bogdan Laban polgármesternek, amelyet a politikai szervezetek közül kizárólag az MM tett szóvá.

Janković arra szólította fel a polgárokat, hogy aktivizálódjanak politikailag, mert csak így lehet meggátolni azt, hogy a jövőnket is azok szabják, akik a kilencvenes években már elrabolták az életünket.

A VajdaságMa kérdésére, hogy miután ez a megállapodás konkrét irányt mutat az MM belföldi politikai ténykedése tekintetében, a magyar politikában kik a partnerek, kit támogatnak az április 8-i választásokon, Maglai Jenő az MM vezetőségi tagja elmondta, nincs olyan kötelezettségük, amely szerint valakit konkrétan támogatnának. Maglai kiemelte, az MM kiadta ezzel kapcsolatos állásfoglalását, felsorolták a pró és kontra érveket, minden politikai szervezettel jó kapcsolatot szeretnének ápolni és a mozgalom szerint a vajdasági magyar ember képes önállóan eldönteni, kit támogasson.

Délután a Klein House-ban a két szervezet közös programjaként nyilvános fórumot tartanak, amelynek témája a Szabad Polgárok Mozgalmának a szabadságról és igazságról szóló kiáltvány-tervezet lesz.