Sajtóvisszhang

Indul a választásokon a Magyar Mozgalom (videó)

Indul az idei választásokon a Magyar Mozgalom. Az általános voksoláson való részvételt a mai ülésén szavazta meg az MM közgyűlése. A Mozgalom vezetői úgy fogalmaztak, civil szervezetként mérettetik meg magukat. A koalíciós partnerekről és a részvételi szintekről egyelőre nincs végleges megállapodás.

Megtartotta második közgyűlését a Magyar Mozgalom. A tagok és szimpatizánsok Szabadkán a Népkörben találkoztak, hogy döntsenek az MM idei választásokon való részvételéről. Az eseményen többek között felszólalt Zsoldos Ferenc, Maglai Jenő és Józsa László, a Mozgalom Ideiglenes Ügyvivő Testületének a tagja. Józsa kiemelte, a demokráciához vezető út a voksoláson való részvételben teljesedik ki. Korhecz Tamás pro és kontra érveket sorolt fel a választásokon való részvételükkel kapcsolatban. A társelnök szerint új alternatívát jelenthetnek a vajdasági magyarságnak. „Az én személyes meglátásom és véleményem az, hogy végül is bizonyos feltételek esetén mérkőzzünk meg, álljunk oda a startvonalra, mert ez egy közösségi elvárás, a mi ambíciónk nem okvetlenül a mi szükségletünk, nem okvetlenül erről szól a dolog, hogy mi ezért alakultunk, hanem arról, hogy az emberek bennünk ismerik fel azt az erőt, amely változtathat a jelenlegi állapotokon.”

A közgyűlésen megszavazták, hogy a Magyar Mozgalom induljon a közelgő választásokon. Szombaton csak az általános döntés született meg, egyelőre nem pontosították azt, hogy mely szinteken vesznek majd részt a megmérettetésen. Kókai Péter társelnök, Magyar Mozgalom: „Konkrét tárgyalásokat eddig a VMDK-val folytattunk. Ezek a tárgyalások is elvben kiterjedtek minden szintre, önkormányzati, tartományi és köztársasági szintre is, végső megállapodás ez ügyben nincs. Párttal, pártformációval, szövetséggel egyébként helyhatósági szinten más önkormányzatokban is történtek háttérmegbeszélések.”

Kókai szerint a Magyar Mozgalomnak Szabadkán van a legerősebb képviselete, de Zentán, Magyarkanizsán, Óbecsén, Topolyán és Kishegyesen is van érdekeltsége. A társelnök hangsúlyozta, nehezen tudnak elképzelni bármiféle együttműködést a Szerb Haladó Párttal. Joó Horti Lívia, társelnök, Magyar Mozgalom: „Az MM elsősorban nemzetiségi jellegét szeretné képviselni, magyar jellegét. Amennyiben koalíciókra kerül sor, az is ebben a nemzetiségi jellegben szeretne megjelenni.”

A közgyűlésen egyetértettek abban is, hogy felhatalmazzák az MM Ideiglenes Ügyvivő Testületét a koalíciós tárgyalások lefolytatására, a választási program megszervezésére, valamint minden ezzel kapcsolatos döntés meghozatalára.