Sajtóvisszhang

Hogyan lehetne Vajdaságban is ökofalvakat létrehozni?

A zentai Zen kávézó Nyitott fórumának szerda esti témája az önfenntartó, környezettudatos közösségek működése volt. Ezúttal a finn ökofalvakba kalauzoltak el diaképek segítségével. Valamint egy németországi kezdeményezésről is hallhattak, melyben egy kőkorszaki találkozót mutattak be részletesebben.

 

Harmadik alkalommal került sor a Zen kávézó közéleti beszélgetések programsorozatában az ökofalvak témakörére. A Magyar Mozgalom által szervezett est vendégei voltak Domány Szilveszter, Bánvölgyi Helga és Keresztényi Zoltán.

A bemutatott finn közösség egy szigeten található, hatalmas területen. Domány Szilveszter az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) révén került Finnországba. A livonsaari telepet 2005-ben alapították és 50-60 tagja van, de folyamatosan fejlődik és bővül. Hangsúlyozta, hogy az alapelvük a természetközeliség, a környezetvédelem fontossága, a természetes anyagok és megújuló energiaforrások használata. A sziget lakóinak mindennapjaiban közösségi terek és magánépületek is vannak, gazdasági épületek, műhelyek, iskolák, jellegzetesek a szaunák. Hivatalosan részvénytársaságként működik. A lakók magánvállalkozók, ingázók, a szigeten van például varroda, természetgyógyász, pék, rönkházépítő. A tagok gyakran kalákában dolgoznak, segítenek egymásnak.

Domány Szilveszter a finn falun kívül Svédországban is járt egy hasonló közösségben, amely családi kezdeményezésként indult. Az előadó tapasztalata szerint szabad és idilli életet élnek ezeken a helyeken. Egy közösség sikere soha sem a politikai, vallási vagy gazdasági problémákon bukik vagy áll, hanem az emberek közötti bizalom meglétén – fogalmazott az egyik ökofalu lakója.

Bánvölgyi Helga és Keresztényi Zoltán élménybeszámolója 10 nap a Kőkorszakban címet viselte, melyben egy Németországban tartott kőkorszaki találkozóról, valamint a Nemessándorházi Családi Birtok Településen tapasztalt élményeikről hallhattak összefoglalót. A kőkorszaki táborba a világ minden részéről érkeztek résztvevők, a régészettel a régi mesterségekkel foglakozó kutatóktól zenészekig sokféle szerzet megfordult itt. A tábor életében elengedhetetlen volt a vezető személye, a táborlakók tudásának és tapasztalatainak megosztása – emelték ki a beszámoló során. Rekonstruálták a kőkorszak használati tárgyait, egyszerű anyagokból elkészíthető öltözeteit, lakóhelyeit, ételeit. A Nemessándorházi Családi Birtok Település érdekessége, hogy a tagjai főként Ausztriából költöztek Magyarországra.

A Nyitott fórum folytatásában a hallgatóság kérdéseire válaszoltak a vendégek. A beszélgetés során kitűnt, hogy Vajdaságban is egyre többen vannak, akik nem szeretnének elvándorolni, hanem inkább itthon teremtenék meg önfenntartó gazdaságukat. Sokan foglalkoznak biokertészettel, vagy igénylik a vegyszermentes élelmiszereket, a házi termékeket, csak felénk még nem alakultak szervezettebb közösségek. A vajdasági hasonló gondolkodók összefogására első próbálkozásként Domány Szilveszter létrehozott egy Közösségépítés a Vajdaságban elnevezésű csoportot a facebook oldalon, talán az összefogás megerősítheti ezeket a próbálkozásokat.

Rúzsa Mária (Vajdaság Ma)