Sajtóvisszhang

A nemzet attól erős, hogy szabad emberek alkotják

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezett a Magyar Mozgalom

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is a szabadkai Népkörben tartotta március 15-i ünnepi műsorát a Magyar Mozgalom. Ünnepi beszédet mondott Zsoldos Ferenc, a mozgalom ügyvivői testületének tagja, aki kiemelte, olyanok hivatkoznak ma a szabadságra, akik üldözik a más véleményt megfogalmazókat.

„Egy nemzet attól erős, hogy szabad emberek alkotják, akik mindent megtennének érte. Jelenleg a szabadságot és a nemzet erejét veszik el tőlünk azok, akik pénzből hatalmat építenek, ami azért szomorú, mert a délvidéki magyarság számára az elmúlt száz év arról szólt, hogy a közösség az egyéneknek köszönhetően tartotta meg önmagát, miközben a rendszerek jöttek-mentek” – fogalmazott Zsoldos.

Kókai Péter a mozgalom társelnöke a VajdaságMának nyilatkozva elmondta, március 15-e talán a leginkább szívmelengető nemzeti ünnepünk, mert olyan emberi törekvéseket és vágyakat szimbolizál, amelyek egyetemesek, és örökérvényűek: a szabadság utáni vágyat, annak szeretetét, az azért való küzdelmet, egyáltalán: magát a szabadságot.

„Persze, az emlékezeten túl az utókor mindig igyekszik újraértelmezni, aktualizálni, a mába átültetni ezeket az üzeneteket. Szerbiában, 2017-ben azt kell mondjuk, ez az átültetés, sajnos, nem túl nehéz: itt naponta meg kell küzdenünk a szabadságunkért, magyarként, munkavállalóként, állampolgárként. Hamarosan ismét ilyen helyzetbe kerülünk: dönthetünk, vagy legalábbis szavazat formájában véleményt nyilváníthatunk múlt vagy jövő, félelem, vagy szabadság kérdésében. Mint mindig, én ezúttal is bízom a magyar ember ősi, zsigeri szabadságvágyában, abban, hogy hosszú távon soha nem tűrte el, hogy zsarnokoskodjanak felette és elnyomják” – mondta.

A rendezvény folytatásában a közönség „Ifjú hévvel 1848 márciusában” címmel tekinthetett meg egy ünnepi összeállítást, Csernik Árpád színművész és a Népkör MMK Róna táncegyüttese előadásában.