Sajtóvisszhang

A liberálisok a Magyar Mozgalom vezetőivel tárgyaltak

A vajdasági Magyar Mozgalom meghívására a Liberálisok tárgyalódelegációja Palicson találkozott és tárgyalt a Magyar Mozgalom vezetőségével. A Liberálisokat Sermer Ádám elnökhelyettes, Szent-Iványi István, a párt külügyi szakpoltikusa és Horváth András Csaba, a Liberálisok nemzetstratégiai szakértője, külügyi kabinetjének tagja képviselte.

A delegációt Joó-Horti Lívia és Kókai Péter társelnökök, valamint Józsa László elnökségi tag és Maglai Jenő ügyvivő fogadta. A tárgyalás során a Magyar Mozgalom vezetői tájékoztatást adtak a szerb belpolitikai helyzetről, különös tekintettel a vajdasági magyarság helyzetére. Egyetértettek abban, hogy elfogadhatatlan a Magyar Nemzeti Tanács jogkörének szűkítésére irányuló szerb kormányzati törekvés, és ebben az ügyben mind a magyar kormánynak, mind az ellenzéki pártoknak határozottan fel kell lépniük.

A Liberálisok ismertették a párt nemzetpolitikai programját és a választásokra való felkészülését. Sermer Ádám bemutatta a Liberálisok ‘Szavazz haza!” kampányát, amely az állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező, de tartósan külföldön tartózkodó magyar állampolgároknak kíván segítséget nyújtani szavazati joguk gyakorlásához. A Liberálisok azt szeretnék, ha a külföldön dolgozó, tanuló magyar állampolgárok is hasonló jogokkal rendelkezzenek, mint a határon túli magyar állampolgárok.

A Magyar Mozgalom üdvözölte a Szavazz haza kezdeményezést, annak céljaival egyetért és helyesli, hogy a külföldön tartózkodó magyarországi lakhellyel rendelkező állampolgárok is hozzájuk hasonló körülmények között gyakorolhassák a választójogot. A felek készek arra, hogy ebben, illetve más fontos kérdésekben, például a határok átjárhatóságának, vagy az indokolatlanul hosszú várakozási idő lerövidítésének ügyében együttműködnek.

A tárgyalást követően egy nemzetpolitikai panelbeszélgetésre került sor ugyancsak Palicson, amelyre a Magyar Mozgalom valamennyi parlamenti képviselettel rendelkező pártot meghívott. A Fidesz, a KDNP és a Demokratikus Koalíció nem kívánt élni a lehetőséggel. A panelbeszélgetésen a Liberálisokat Szent-Iványi István, az MSZP-t Szabó Vilmos, az LMP-t Ikotity István, az Együttet Szigetvári Viktor és a Jobbikot Staudt Gábor képviselte. A beszélgetés résztvevői  bírálták a kormány nemzetpolitikai tevékenységét és ismertették saját pártjuk elképzeléseit is. Szent-Iványi István bemutatta a Liberálisok elfogadott nemzetpolitikai stratégiáját, annak hat kiemelt pontját és a Szavazz haza! kampányunk célkitűzéseit is. A panelbeszélgetésre nagy érdeklődés mellett, zsúfolásig megtelt teremben, a tervezettet jóval meghaladó időtartamban került sor.

A képen (balról jobbra) Szent-Iványi István, a Liberálisok külügyi szakpolitikusa, Horváth András Csaba, a Liberálisok nemzetstratégiai szakértője, külügyi kabinetjének tagja, Joó-Horti Lívia, Kókai Péter, a Magyar Mozgalom társelnökei, Sermer Ádám, a Liberálisok elnökhelyettese, Józsa László, a Magyar Mozgalom alapítója, elnökségi tagja és Garai Zsolt, a Magyar Mozgalom társelnöke.