Sajtóvisszhang

A bánáti Magyarittabén is emlékeztek

Ma van a magyar forradalom és szabadságharc kirobbanásának 170. évfordulója. Ünnepi műsorokkal emlékezik a magyarság világszerte. A vajdasági központi megemlékezést a bánáti Magyarittabén tartották.

Istentisztelettel kezdődött az ünnepi megemlékezés, majd színes kultúrműsorral folytatódott a program a település központjában található Kossuth szobor előtt, amely mellé csütörtök délelőtt azt a zászlót is kitűzték, amely a szobor 1904-es felállításakor is lobogott.

Kiss Nándor, református lelkész: „Az első világháború után, amikor a szerb katonák itt elvonultak a főutcán, akkor szíven lőtték ezt a szobrot és ledöntötték. Ezt követően itt éjszakázott a földön, majd el lett rejtve a templomban ezzel a zászlóval, amit itt látunk. Ez a zászló itt volt akkor is, amikor a 1904-ben felállították a szobrot.”

A szíven lőtt Kossuth szobor végül átvészelte a háborús időket és visszakerült eredeti helyére. 2015-ben azonban máig ismeretlen tettesek ellopták. Helyére egy évvel később új szobor került.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Magyarittabére azért is örömmel jön az ember, mert egy olyan Kossuth szobor van itt, amely annyi megrázkódtatást és megpróbáltatást átélt, de ennek ellenére ma is itt van és pompázik. Egy kicsit a Magyar Nemzeti Tanács is közrejátszott abban, hogy megújulva ez a tér olyan legyen, amely méltó erre az ünnepre.”

Az eseményen többek között beszédet mondott Erdély Lenke is. A Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja szerint lélekmelengető megemlékezés volt a magyarittabéi.

Erdély Lenke, elnökségi tag, VMSZ: „Tulajdonképpen az ilyen ünnepek a hűség ünnepei. Sokan mondják, hogy elmentek, elköltöztek. Mi azonban itt maradtunk és úgy gondolom, hogy elegen maradtunk itt. Olyannyira, hogy még nagyon sokszor fogjuk ezt a március 15-ei ünnepet közösen megünnepelni.”

Kókai Péter, a Magyar Mozgalom elnökségi tagja szerint a változás ma is éppen olyan időszerű, mint 170 évvel ezelőtt. „1848-at és március 15-ét az ember azt gondolom, hogy mindig ugyanúgy éli meg és tulajdonképpen ez a jó benne. Hit, remény forradalom és változás. Ezek azok az örök érvényű kulcsszavak, amelyek 170 évvel ezelőtt éppen olyan időszerűek voltak, mint ma. Az összes közül talán a változást emelném, vagy hangsúlyoznám ki. A változás egy örök érvényű emberi igény. Vajon megérett az idő a változásra? Erre pedig a válaszom, hogy a válasz mindig tőlünk függ.”

A Kossuth szobornál többek között a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve annak községi szervezetei, a Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Mozgalom képviselői is koszorúztak.