Kisvárosi karcolatok

Sándor József: Médiasötétség és médiasegítség

Túl korainak bizonyult a reggel kilenc órai kezdés néhány hatalmi képviselő számára

A zentai képviselő testület 33. rendes ülését július 17-én kilenc órára hirdették meg, nyolc napirendi ponttal. A 2018-as költségvetés módosítása, a turizmus fejlesztési programja, a kommunális vállalat 2017-es pénzügyi jelentése mellett még néhány kevésbé „ütős” téma volt terítéken.

Az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadása után, 9 óra 15 perc tájékán azonban a munka megszakadt. Kiderült ugyanis, hogy a hatalmi többség (VMSZ és a Haladók) nem tudja biztosítani a döntéshez szükséges többséget: képviselőik egy része talán korainak tartotta a kilenc órai kezdést és nem jelent meg az ülésen.

Ezért az elnök asszony, attól tartva, hogy az ellenzék megbuktatja javaslataikat, kétórás szünetet rendelt el, azaz tizenegy órára hirdette meg a folytatást. Miután sikerült két képviselőt felébreszteni, megtalálni, tizenegy órakor már folytatódhatott is a munka...

Az, hogy két órán át mi többiek az időnket fecséreltük - hát az kit érdekel?

Érdekes, sőt, fontos mozzanata a történéseknek, hogy miután a hatalmi többség megszüntette az ülések élő közvetítését, először fordult elő, hogy mégis volt kamera a teremben. Ez a kamera azonban nem is az önkormányzat megbízásából volt jelen, hanem maga a sajtó tanúsított érdeklődést az ülés iránt.

A legfontosabb napirend a 2018-as költségvetés módosítása volt, melynek megvitatása során kiderült, hogy a bevételi és a kiadási oldal is megnövekedett mintegy 700 millió dinárral, lévén befejeződött, illetve folyamatban van néhány, a tartomány, illetve a köztársaság által pénzelt projektum. Ezek az egészségház tatarozása, (mintegy 38 millió dinárért), a Jézus Szíve templom tatarozása (mintegy 30 millió),  a városháza homlokzatának további rendezése (mintegy 13 millió), a Thurzó Lajos Általános Iskola felújítása (160 millió), a hőerőmű kiépítése (213 millió), a Kertész és a Csuka Zoltán utcák kiaszfaltozása (32 millió), a tiszai töltésen zajló közlekedést és árvízvédelmi biztonságot elősegítő munkálatok (34 millió), a dűlőutak rendezése (15 millió).

A következő napirend során kiderült, hogy egy tartományi munkacsoport kidolgozta Zenta  turizmusának fejlesztési tervét.

Ezt a napirendet egységesen támogatták a képviselők, annak ellenére hogy a beterjesztő, Kosiczky András a Mosolytenger nevű, már évek óta nagy sikernek örvendő rendezvényt nem találta annyira fontosnak, hogy beemelje a kiemelt jelentőséggel bíró rendezvények sorába.

Bodó József, a  Kommunális-lakásgazdálkodási  Közvállalat igazgatója, mint mindig, ezúttal is nagyon világos, érthető és korrekt módon vázolta a tavalyi év pénzügyi jelentését. Ebből az derült ki, hogy a közvállalat az évet mintegy 8 milliós veszteséggel zárta, miközben a személyi jövedelmek nem növekedtek és miközben a gépparkjuk átlagéletkora közel jár a 40-hez. Ami szembeötlő, az az, hogy az egyre növekvő elvándorlás következményei szemmel láthatóak, és egyre inkább kézzelfoghatóak, hiszen a zentaiak mintegy 30 % kevesebb vizet fogyasztottak az elmúlt évben. A kirívó és elszomorító pedig az, hogy a vállalatok mintegy 16 millióval, a polgárok pedig mintegy 30 millióval tartoznak a közvállalatnak, és ehhez hozzájön még mintegy 31 millió korábbi tartozás a levegőadóra, telekbér, és egyéb meg nem fizettetett követelés a közelmúltból....Hihetetlen és érthetetlen. De a felelősség ezért nyilvánvalóan nem a közvállalatot terheli.

A polgármester javaslatára (lévén ez az ő jogköre) dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár testvérvárosunk polgármestere lett az idei díszpolgári cím tulajdonosa, és ebben a kérdésben is egyhangú döntés született. A testület egy új statútum kidolgozására életre keltette az eddigi bizottságot, amelyre azért volt szükség, mert a köztársasági törvényhozás módosította az idevágó rendelkezések jelentős részét, tovább szűkítve a városok, községek hatásköreit, mozgásterét, önállóságát. A Magyar Mozgalom-VMDK közös frakciója ezt szóvá is tette, de sajnos a törvény az törvény, még akkor is, ha rossz, és még akkor is, ha a centralizációt szolgálja, és nem a polgárok érdekeit.

A továbbiakban felmentettünk, majd kineveztünk egy új  tagot az Elgas Közvállalat ellenőrző bizottságában, illetve kineveztünk egy munkacsoportot a roma férfiak és a roma nők felzárkóztatását szolgáló akcióterv implementálására. Akármit is jelentsen ez...

Végezetül szeretném felhívni a kedves Olvasó, és egyben minden zentai választópolgár figyelmét arra, hogy a jelenlegi zentai hatalom által mindenáron elérni kívánt médiasötétség mégsem annyira fekete, mint amennyire azt egyesek szerették volna. A július 17-i ülés teljes anyagát ugyanis bárki megnézheti ezen a linket:

https://www.youtube.com/watch?v=FDlhre_1moc

Itt pedig egy rövid, de tartalmas összefoglalót talál, amelyben Juhász Attila a meleg romákat emlegeti, Sztantity Szebasztián kérdésére pedig Pék Zoltán felszólalása a válasz:

https://www.youtube.com/watch?v=qQoxlHbuUJY