Hírfolyam

Szabadka Polgári Mozgalma: A Szabadkai Egészségház már 8 hónapja törvényes képviselő nélkül működik

A nyilvánosság figyelmét teljesen elkerülte a tény, hogy Szabadka egyik legfontosabb közintézménye - a Szabadkai Egészségház, melynek a törvény szerint az a feladata, hogy biztosítsa minden polgártársunk számára az alapvető egészségügyi ellátást – gyakorlatilag már 8 hónapja törvényes képviselő nélkül működik.

2017 májusának végén járt le a Szabadkai Egészségház igazgatójának mandátuma, és a mai napig nem neveztek ki helyére újat, sőt még megbízott igazgatót sem. Volt egy sikertelen próbálkozás erre vonatkozóan, amely világos, egyúttal lesújtó képet mutat arról, hogy a Szerb Haladó Párt milyen szakemberekkel rendelkezik. Kiderült ugyanis, hogy azt a személyt, akit igazgatónak jelöltek, jogerősen börtönbüntetésre ítélték. Habár a Városi Tanács támogatta a jelölését, a városi képviselő-testület nem tűzte napirendre kinevezését.

Szabadka egy olyan város, ahol számos, a nevezett pozíció betöltésére alkalmas személy él, de úgy tűnik, a párthovatartozásuk nem megfelelő. Így mint általában, a polgárok érdekeit most is alárendelték a pártérdeknek, és ezért az említett munkahely hónapok óta betöltetlen.

Hivatalosan nem megerősített információk szerint az intézmény igazgatói posztját a koalíciós partnernek, a Szerbiai Szocialista Pártnak engedték át. Ez a politikai szervezet viszont a helyhatósági választásokon nem lépte át a választási küszöböt. A Szerb Haladó Párt és a VMSZ támogatottságának látványos csökkenése azonban olyan lépések megtételére kényszeríti a koalíciót, amelyre nyilván a jövőben is rá fog szorulni. A Szerbiai Szocialista Párt tapasztalt politikai kereskedői pedig nem szalasztják el a felkínált lehetőségeket, így miután a jelenlegi elnökük már a Városházán kapott munkát, a jövendőbeli elnöknek is biztosítani akarják a megfelelő fotelt.

A választási kampányban megígért pártalapú foglalkoztatás felszámolását ma már senki sem emlegeti. A hatalmon lévő koalíció alkalmatlansága több mint egyértelmű. Szabadka ilyen irányú haladása pedig mély szakadékba fog bennünket taszítani.