Hírfolyam

Ne kelljen a polgároknak újabb terhet viselniük

NEBOJŠA STEFANOVIĆ úrnak
a Szerb Köztársaság Kormánya belügyminiszterének

Belgrád

Tisztelt Miniszter Úr,
A Motoros és kapcsolható járművek bejegyzéséről szóló szabályzat módosításáról szóló szabályzat 5., 7., 8., 9. és 10. szakaszai előírják, hogy a rendszámtábla betűjeles része tartalmazza a szerb latin írásmódjának összes írásjegyét, kivéve a Č, Ć, Š, Ž és Đ, valamint a W és Y betűket. Mindez vonatkozik a személygépkocsikra, négykerekű motorokra, trolibuszokra, autóbuszokra, tehergépjárművekre, kapcsolható járművekre, motokultivátorokra, traktorokra, munkagépekre és a traktorhoz kapcsolható eszközökre kiadandó rendszámtáblákra.     A szabályzat módosítása előtt kiadott és a Č, Ć, Š, Ž és Đ, valamint a W és Y betűket tartalmazó rendszámtáblák a kiadásuk idején hatályos jogszabályban leírt időpontig, azaz 7 évig érvényesek. Az új szabályzat, amely a Hivatalos Közlöny 2017. júl. 21-én megjelent számában került közzétételre, továbbra is engedélyezi az X betű használatát. Módosult a 29. szakaszt is, amelyben a hetes szám a kilencesre módosult, vagyis a rendszámtáblák jelzéseinek használati joga meghosszabbodott két évvel, és azok most kilenc évig érvényesek.
A gépjármű-tulajdonosok azonban már 2010-ben kifizették a rendszámtábláikért esedékes díjat, amikor az akkor hatályban lévő szabályzat arra kötelezte őket, hogy cseréljék ki a már előzőleg is megvásárolt tábláikat. A szóban forgó szabályzat akkor nem vette figyelembe az ékezetes betűk problémáját, ami semmiképp sem tekinthető a polgárok mulasztásának. Éppen ezért nem látjuk értelmét annak, hogy a rendszámtáblákat miért kellene bármikor is cserélni. Ezért javasoljuk, hogy a módosított szabályzat 29. szakaszát változtassák meg úgy, hogy az ne határozza meg a rendszámtáblák használati idejét - vagy, hogy azokat a Belügyminisztérium saját költségén cserélje le.
Most, a 2018-as év kezdete óta a lakosok rákényszerülnek, hogy saját rendszámtábláikat ismét saját költségen (mintegy 3.500,00 dinárért) cseréljék ki, habár ők maguk nem tehetnek aról, hogy rendszámtábláik tartalmazzák a fent említett karaktereket.
Tisztelt Miniszter Úr, ha kicsit is  érdekli Önt az ország lakosainak a sorsa, kérjük, vesse latba tekintélyét, találjon módot arra, hogy a polgároknak ne kelljen újabb terhet viselniük, ráadásul olyat, aminek nincs valós oka.
Szabadka, 2018.01.16-án
Tisztelettel, a Magyar Mozgalom társelnökei: Garai Zsolt, Joó Horti Lívia, Zsoldos Ferenc