Hírfolyam

Közlemény a Radić fivérek utcai rombolás kapcsán

Aleksandar Vučić elnök emlékezetes mondata, miszerint a belgrádi Hercegovinai utcában „komplett idióták” bontották le a házakat, teljes egészében alkalmazható azokra is, akik Szabadkán, a Radić fivérek utcában romboltak le épületeket.

Az említett utcában elképesztő sebességgel romboltak le házakat abban a reményben, hogy a polgárok ezt nem veszik észre. Így próbálták meg elkerülni a közvélemény negatív reakcióját. Igaz, hogy az említett utcában nem minden épület építészeti remekmű, azonban a Radić fivérek utcájának hangulati értéke az építészetileg kevésbé jelentős épületekben is visszaköszön, egységesen képeznek városképi, építészeti, tipológiai és kulturális egységet.

Hatalmas gondot okoz, hogy üzleti és lakhatási célú épületeket akarnak felhúzni a védett övezetben. Komoly kockázatot jelent ennek az értékes utcának a megőrzése szempontjából az, ha egy ilyen vonzó övezetet megnyitnak a lakhatási célú befektetések előtt. Lehetővé válik minden, építészetileg is értékes épület lerombolása. Jelentősen megnő a személygépjármű-forgalom, parkolóhelyekre lesz szükség, ami a meglévő faállomány kivágását és az utcai profil bővítését fogja eredményezni, végül pedig teljesen megszűnnek a családi házak és elveszik a Radić fivérek utcájának értéket képviselő épített öröksége.

Jelenleg egy botrányról beszél egész Szabadka, de hamarosan a szélesebb szerbiai nyilvánosság is erről fog beszélni: a Szerb Köztársaság által magas fokú védettséget élvező három ház lebontásáról a Radić fivérek utcában.

Közismert tény, hogy a DG gradnja nevet viselő cég a Dulić család birtokában van, melynek két tagja, Oliver Dulić és Modest Dulić a Demokrata Párt tagjai, akik a köztársasági és a tartományi kormányban is miniszteri posztot töltöttek be. A Mozgalom a Polgári Szabadkért és az Elég volt szabadkai városi bizottsága arra kíváncsi, hol van a Dulić fivérek erkölcsi és emberi felelőssége. Ugyanis ha valaki olyan magas tisztséget töltött be, mint ők, akkor elvárás velük szemben, hogy személyiségükkel és tetteikkel példát mutassanak másoknak.

Ugyanakkor csak a Szerb Haladó Párt tisztségviselője, Gojk Radić számára engedélyezett „KIVÉTELES” jelzéssel, hogy a két garázst, amely a tulajdonában van a Radić fivérek utcában, üzlethelyiséggé alakítsa.

A Szerb Köztársaság legmagasabb szintű védettségét élvező házak lebontására vonatkozó határozat meghozatalakor az érintettek nem tartották tiszteletben az Alkotmányt és a vonatkozó törvényeket, ezért a Mozgalom a Polgári Szabadkáért bűnvádi feljelentést tesz, követelni fogja a munkálatok leállítását és mindazoknak a szigorú megbüntetését, akik részt vettek ebben a kártékony láncolatban.

 

Mozgalom a Polgári Szabadkért és az Elég volt szabadkai városi bizottsága

 

Mellékletek:

1. Neda Džamić - Gordana Prčić Vujnović: Radić fivérek utca Szabadkán - Építészeti örökségünk létrejöttének folyamata

http://www.heritage-su.org.rs/wp-content/uploads/2018/03/Katalog-Ulica-Brace-Radic-SRB-HU-Finall-.pdf

2. Odluka o utvrđivanju ulice Braće Radić za prostorno kulturno-istorijsku celinu - A Radić fivérek utca műemléki jelentőségű területté való nyilvánításáról szóló határozat. (letölthető)