Hírfolyam

Kik a patkányok Dudás Károly szerint?

Patkány – 1. Áll Arasznyi nagyságú, hosszú farkú, barnás szőrű, hulladékon élő, kártevő egérféle rágcsáló. 2. durva aljas, alattomos személy.

A Magyar Nemzeti Tanács 11. ülésén a szabadkai városképről kialakult vita során Dudás Károly, a Magyar Összefogás listájáról bekerült tag, író, aki 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át, a következőket mondta:

„Szabadka magyarság szempontjából két legjelentősebb embere, Kosztolányi Dezső és Csáth Géza háza között építenek, erről senki nem beszél, és lebontják, és azzal vigasztalnak bennünket, hogy bizony ígéretet tett a vállalkozó és a beruházó, aki természetesen nem magyar, és természetesen üzletet és bizniszt csinál ebből, hogy 50 lakásos épületet építenek. Most képzeljük el, hát a legkevesebb az, hogy a patkánytanyát lebontják, pedig bizony elismerték a szakértők is, hogy védett, tehát az egész városmag védett, csak éppen ez a két ház nem volt védett. Odaraknak egy hatalmas területre 50 lakásos házat, szorozzuk be, ezek exkluzív lakások lesznek, ahol nyilvánvaló, nagyrészt, ez is a dolgunk, hogy erre is figyeljünk Nemzeti Tanácsként, hogy ezeket a lakásokat nem szabadkaiak fogják megvásárolni, s odajönnek majd kettő, meg három, meg négy autóval és… hát akkor lesz, igen akkor patkányfészek lesz, és patkánytanya, a nyüzsgés ott a legszebb részén Szabadkán.”

Felmerült néhány kérdés Dudás Károly felszólalásával kapcsolatban:

Aki nem szabadkai, és két autója van, az patkány?

A jövőben a Magyar Nemzeti Tanács arra is odafigyel majd, talán külön engedélyhez köti, hogy a topolyai, a temerini, a zentai, a csókai, a kishegyesi, az újvidéki, az óbecsei, a bácsföldvári, a székelykevei, a nagybecskereki… lakást vásárolhasson Szabadka központjában?

Dudás Károly a Magyar Nemzeti Tanács előtt embereket nevez patkánynak, és Hajnal Jenő, az MNT elnöke ezt szó nélkül tűri, még figyelmeztetésben sem részesíti, nem szól közbe. Tisztelt Hajnal Jenő, tisztelt Dudás Károly, Önök folyton a közösség érdekvédelmével példálóznak, ez a megnyilvánulás azonban megosztó és kirekesztő, nem méltó azokhoz az elvekhez, amelyeket oly szívesen és oly gyakran hangoztatnak. Felvetődik a kérdés ezek után, hogy az említett elvekben valóban hisznek-e, vagy csupán egyszerű frázispufogtatásról van szó az Önök részéről.