Hírfolyam

Kik a gyűlöletkeltők?

Egy hete választott a nemzet. A győztes Fidesz-KDNP oldaláról elhangzottak diadalittas és szerényebb megnyilatkozások is. Pásztor István is kifejtette, „folytatódik a nemzetben gondolkodás korszaka”.

Csupán egy hete választott a nemzet, de máris egyre ijesztőbbnek tűnik ez a „nemzetben gondolkodó korszak”.

Elsőként a Stop Soros törvényjavaslat kerül majd az új Országgyűlés elé, nyilatkozták a Fidesz politikusai. Azaz elindulhat a magyar–magyar kirekesztés törvényes hátterének biztosítása. A Figyelőben már meg is jelent a „Soros-bérencek” listája. Tanárok, civil aktivisták, újságírók, gondolkodó magyar emberek nevei kaptak helyet rajta. Velük kezdik. Őket nevezték meg, azonosították be mint a nemzet ellen aktívan tevékenykedőket. Ők lennének a „zsoldos sereg”, akik veszélyesek, károsak a nemzetre, mindnyájunkra(?).

Egy hete választott a nemzet, és a listán már ott van Várady Tibor vajdasági jogtudós, akadémikus neve. Azé a Várady Tiboré, aki 1969 és 1971 között az Új Symposium felelős szerkesztője volt. A 90-es években a Létünket szerkesztette és küzdött az újvidéki egyetem jogi karán a magyar nyelvű képzés moghonosításáért. Aki az MNT tagjaként egyike volt azoknak, akik kezdeményezték, megírták és politikailag elfogadtatták azt a nemzeti tanácsi törvényt, amely a vajdasági magyar közösség autonómiáját is biztosító jogi keret. Aki 2013-ban magánvagyonából megalapította a Várady ösztöndíjprogramot, amit az MNT kezel, a vajdasági magyar egyetemisták, doktoranduszhallgatók támogatására. Az a magyar ember, aki szakmaiságával, emberségével, visszafogottságával, türelmével, megoldáskeresésével mindig a vajdasági magyar közélet példamutató tagja volt.

Egy hete választott a nemzet, és Pásztor István a diadalittas vasárnapi győzelem után azt is nyilatkozta, hogy a „gyűlöletkeltőket megbüntetik a szavazópolgárok”.

A gyűlöletkeltőket? És mégis, kik azok a „gyűlöletkeltők”? Azok, akik az ilyen listákon rajta vannak, vagy azok, akik az ilyen listákat készítik?

Mindössze egy hete választott a nemzet, de máris láthatjuk, mit jelent a „takarítás”, ami a nemzetben gondolkodás korszakát hivatott elhozni. Ennek ellenére és épp ezért:

– Elvárjuk Pásztor Istvántól, a VMSZ elnökétől, aki a magyarországi választásokat megnyerő Fidesz-KDNP egyetlen, általuk megnevezett vajdasági stratégiai partnere, hogy a leghatározottabban szálljon síkra mindennemű listázás ellen és közösségünk megbecsült tagjának, Várady Tibornak a meghurcolása ellen.

– Elvárjuk Hajnal Jenőtől , az MNT elnökétől, hogy a legerélyesebben tiltakozzon az ilyennemű besorolások ellen és álljon ki Várady Tibor nemzetépítő, ösztöndíjteremtő munkássága mellett.

STOP a gyűlöletnek, leszámolásnak, kirekesztésnek, őrületnek határon innen és túl!