Hírfolyam

Amikor Janka néni bölcsebb

„A Fidesz szerint Sorost és a migránsokat kell utálni, Gyurcsány szerint a határon túli magyarokat. Olyan miért nincs, aki azt mondja, hogy szeressünk valakiket?”

Első olvasásra talán komolytalannak és méltánytalannak tűnhet komoly társadalmi és közéleti témák kapcsán egy – alapvetően viccesnek szánt – Facebook-oldalról idézni. Csakhogy a Szomszédok Janka nénije ezúttal annyira fején találta a szöget, hogy ezt nehéz is lenne ennél tömörebben és találóbban megfogalmazni.

Merthogy Janka néninek sajnos igaza van. Azt látjuk, hogy Magyarországon már nem lehet mással embereket megszólítani, csakis a gyűlölettel. Ez a módszer, a pénzzel együtt megérkezett Vajdaságba is. Pásztor István a VM4K megnyítóján ismét bebizonyította, hogy valamikori elveit feladva ő is ráállt a gyűlölet és gyűlöletkeltés útjára. Már meg is nevezi a gyűlölet tárgyát, személyét és irányát: most éppen Csányi Erzsébet tanszékvezető egyetemi tanárt és a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetét kell gyűlölni! 

A pártelnök ugyanis nem ért egyet azzal, hogy a társadalomnak van legértékesebb rétege, mert – mint mondja – ez feltételezné, hogy van legértéktelenebb rétege is, ami az emberekről való lemondást, a leszakadás tudomásulvételét jelentené – fogalmazott. 

Nem tudjuk, milyen értékrendet képvisel valaki, aki torkok kiszaggatásával és betoncsizmákkal fenyegetőzik, azt viszont tudjuk, hogy Elnök úr nyilván azonosul ezzel az értékrenddel, hisz a mai napig nem látta szükségesnek, hogy ettől nyilvánosan elhatárolódjon, esetleg még el is ítélje ezt a fajta értékrendet.  Azt sem tudjuk, milyen társadalmi réteghez tartoznak azok az emberek, általános és középiskolás gyerekek, akik részt vettek az Expecto Mentálhigiéné Alapítvány drogprevenciós előadásain, kiállításain, vagy épp segítségért fordultak hozzájuk egész Észak-Bácska területéről. Sajnos, a szabadkai létszámleépítéseknek „köszönhetően” ezt a jövőben már nehezen, vagy egyáltalán nem tudják megvalósítani. És azt sem tudjuk, milyen társadalmi réteghez tartoznak azok az emberek, családok, akik Pásztor szavai szerint „tömegpszichózis” miatt hagyják el a szülőföldjüket, „olyan munkákat vállalva el, amelyeket itthon hetykén visszautasítanak”. Azt viszont tudjuk, hogy ezeknek a,  2014-ben elhangzott mondatoknak a kiejtése után 3 évvel sem sikerült sem megállítani, sem megfékezni az elvándorlást. Ezért azt javasoljuk Elnök úrnak, ellenségképek keresése helyett sürgősen tegyen érdemi, valós lépéseket e társadalmi rétegek problémáinak megoldása érdekében. Mert egyetlen sikeres kisebbségpolitika létezik: ha a kisebbség megmarad.

És ha ez a mérce, akkor az eddigi teljesítmény egyes.

 

Fotó: www.subotickenovine.rs