Hírfolyam

A PANNÓNIA ALAPÍTVÁNY NEM MŰKÖDTETHET KALÓZRÁDIÓT

A Pannónia Alapítvány 2015. november 1-jén Szabadkai Magyar Rádió néven „kalózrádiót” indított a 89,6 MHz-en.

Az új rádióműsor - amely jogilag új médiumnak számít - sugárzásához a Pannónia Alapítvány nem rendelkezik frekvenciaengedéllyel. A 89,6 MHz-en hallgatható rádióadás működtetése ezért törvénybe ütköző, illegális.

A Szabadkai Magyar Rádió beindítása ellentétes a Pannónia Alapítvány Igazgató Bizottságnak a döntésével is. Az alapítvány Igazgató Bizottsága 2015. október 28-án megtartott ülésén elutasította a Szabadkai Magyar Rádió adásának a beindítására vonatkozó igazgatói javaslatot.

A Szabadkai Magyar Rádió műsorának sugárzása a Pannónia Alapítvány belső jogi aktusait is sérti. A Pannónia Alapítvány alapító okirata szerint az alapítvány két médiumot működtethet: a Pannon Televíziót és a Pannon Rádiót. Az új médium létrehozásáról a Pannónia Alapítvány alapítói nem hoztak döntést, jogi értelemben a Szabadkai Magyar Rádió nem létezik. Az új rádió megalapításáról kizárólag a Pannónia Alapítvány alapítói határozhatnának az alapítvány alapító okiratának a módosításával.

A Pannónia Alapítvány tízéves története során a törvényeket, az alapítvány saját jogi aktusait és szerveinek döntéseit tiszteletben tartva működött. Emellett a Pannon RTV mindvégig igyekezett megfelelni a rádióhallgatói és tévénézői elvárásoknak is.

A Szabadkai Magyar Rádió elindításával a Pannónia Alapítvány igazgatója mindezt kockára tette.

Az elmúlt napok hallgatói visszajelzéseiből megállapítható, hogy a Szabadkai Rádió hallgatóinak nagy része becsapottnak érzi magát. Ráadásul, a Szabadkai Rádió magyar adásának Pannon RTV-be való beolvasztásáért a Pannon RTV-t hibáztatják. Miközben nem a Pannon RTV munkatársai, hanem a VMSZ elnökének erőszakos politikai döntése és a döntését végrehajtó Pannon RTV vezetősége hozta ebbe a helyzetbe a Szabadkai Rádió egész napos magyar adását és a Pannon RTV-t is.

A törvényesség helyreállítása és a fenntartható megoldás megtalálása érdekében a Magyar Mozgalom a tagjain keresztül kezdeményezi a Pannónia Alapítvány Igazgató Bizottságának, Felügyelő Bizottságának és alapítói közgyűlésének az összehívását.