Hírfolyam

A Magyar Mozgalom Elnökségének közleménye Pásztor István Magyar Tanszéken tartott beszéde kapcsán

A Magyar Mozgalom a vajdasági magyar intézményes felsőoktatás függetlensége és méltósága érdekében tiltakozását fejezi ki Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke beszéde kapcsán, amelyet a Magyar Tanszék 60. évfordulóján tartott 2019. 10. 22-én Újvidéken a Bölcsészettudományi Karon.

Első magyar felsőoktatási intézményünk rangos ünnepét arra használta ki, hogy a jelenlegi és volt hallgatók, a külföldi tudósok, a tanszék tisztelői előtt a maga politikai-ideológiai szempontjai alapján beavatkozzon, ítélkezzen és mélypontnak nevezze a tanszék korábbi időszakát, amikor a tanszék munkaközössége igényt tartott a szellemi függetlenségre, és nemtetszésének adott hangot a kulturális életben, a vajdasági magyar médiában, a díjazási mechanizmusokban kiütköző visszásságok kapcsán, amelyek mögött mindig a VMSZ nyomásgyakorló, lejárató vagy tisztogató tevékenysége volt. Pásztor István nemcsak a tanszék tudományos múltjában helyezte el osztályzatait, hanem a jövőt illető elvárásait is megfogalmazta – kiskorúsítva az ünneplő intézmény tanárait, munkatársait.

A Magyar Mozgalom elfogadhatatlannak tekinti ezt a közösségünket és akadémiai életünket ért durva beavatkozást, lekezelő magatartást, a kritikátlan behódolást jutalmazó demonstrációt, ami a vajdasági oktatási intézmények pártalapú szétverésének sorát gazdagítja.

A Magyar Mozgalom Elnöksége