Hírfolyam

A KÓBOR KUTYÁK VESZÉLYEZTETIK A SZABADKAI POLGÁROK BIZTONSÁGÁT!

A Sugárúton és környékén mindennapos esetnek számít, hogy a járókelőket nagyobb számú kóbor kutya veszi körül és kíséri, de a városi internetes híroldalak tanúsága szerint ez a gond nem csak itt áll fenn, hanem a többi városrészben is. Ráadásul az éhező kutyacsoportok igen gyakran agresszívek és rátámadnak a polgárokra.

Mi sem bizonyítja jobban a probléma fennállását, mint, hogy a 2017-es évben 155 hivatalos bejelentés érkezett kutyatámadással és harapással kapcsolatban, ami a szabadkai polgárok 4,8 millió dinárjába került. Ez a szám nyilvánvalóan sokkal nagyobb, hiszen nem mindenki jelenti be a támadást.

A városi állatmenhely feladata lenne a kóbor kutyák befogása, amely a kommunális rendőrség, a felügyelőség vagy a polgárok bejelentése alapján végzi ezt a munkát, azonban az indoklás szerint a menhelyen helyhiány van, ezért hemzsegnek a kutyafalkák a városban.

Szabadka városa 2019-es évi költségvetésében közel 45 millió dinárt irányoztak elő a kóbor kutyák befogására és a városi állatmenhely működési költségeinek fedezésére. A 2018-as évben ugyanennyi pénzt szántak a fenti feladatok elvégzésére. Ám, úgy tűnik, ez pénzösszeg nem  elegendő a feladatok elvégzésre, vagy inkább arról van szó, hogy a városvezetés képtelen hatékonyan és eredményesen ellátni törvényes feladatát.

Amellett, hogy a kóbor kutyák támadása a város lakosainak pénzébe kerül, az agresszív kutyafalkák a polgárok biztonságát és egészségét is veszélyeztetik. Ugyanakkor a kialakult helyzet jórészt a felelelőtlen állattartás következménye. Az utcára dobott, elkóborolt, vagy gazda nélkül maradt ebeknek – különösen a téli időszakban – szükségük van otthonra, ellátásra, gondoskodásra. Mindezen okok miatt követeljük az önkormányzattól, hogy mielőbb találjon rendszerbeli megoldást ennek a problémának a kiküszöbölésére.

Szabadka Polgári Mozgalma