Alattomos politikai játszma áldozata lett a Magyar Mozgalom és a VMDK köztársasági választási listája

Pásztor István a választások kiírásának napján eldöntötte, hogy bármi áron, eszközökben nem válogatva, eléri, hogy az április 24-ei választásokon ne jelenhessen meg egy másik magyar lista.

A listáink elleni támadássorozatot Óbecsén indították, kifogásolva, hogy a „Magyar mozgalom” szókapcsolat szerepel a választási listáink elnevezésében. A Közigazgatási Bíróságon megvédtük az óbecsei listát, és megvédtük valamennyi listánk elnevezését.

A következő ellehetetlenítési kísérlet a Dr. Bíró István és Dr. Nyírádi Miklós által vezetett kishegyesi önkormányzati listánk ellen zajlik. A kishegyesi választási bizottság olyan dokumentumok benyújtásának elmulasztása miatt utasította el a listánk kihirdetését, amely dokumentumok pótlását a bizottság nem is kérte a listaállítótól. A jelöltlistánk elutasítása ellen a Közigazgatási Bírósághoz fordultunk felebbezéssel.

A már kihirdetett vajdasági parlamenti listánkat is támadás érte. A kifogás benyújtója azt kérdőjelezte meg, hogy a listanevünkben első helyen a magyar nyelvű elnevezés szerepel, és csak ezt követi a cirill betűs szövegrész. A kifogást formálisan egy újvidéki választópolgár nyújtotta be, de a kifogásról szóló szavazáskor egyértelműen kiderült, hogy emögött is a VMSZ állt. A kifogást a Tartományi Választási Bizottság nagy többséggel utasította el, csak a VMSZ és a Szerb Radikális Párt képviselői szavaztak a tartományi listánk elbuktatására. Még a Szerb Haladó Párt képviselői is tartózkodtak. Kíváncsian várjuk, hogy a VMSZ kieszközli-e, hogy a kifogás benyújtója a Közigazgatási Bírósághoz forduljon felebbezéssel.

Az utolsó és legalattomosabb támadás a köztársasági parlamenti listánkat érte – habár erről mindeddig mi is csak a sajtóhírekből értesültünk, a hivatalos végzést és indoklást még mindig nem kaptuk meg a Köztársasági Választási Bizottságtól. Szombaton (április 10-én) kora este az aláírási ívek többkörös átvizsgálása után a Köztársasági Választási Bizottság megállapította, hogy 194 hitelesített aláírás hiányzik a listánk kihirdetéséhez. A Választási Bizottság 9806 aláírást érvényesnek nyilvánított, és 48 órát adott a hiányzó aláírások pótlására. Hétfőn (április 12-én) este további 793 aláírást adtunk át, és a Köztársasági Választási Bizottság megállapította, hogy ezek között elegendő számú, rendben levő aláírás van ahhoz, hogy a listánkat ki lehessen hirdetni – ennek ellenére ezt mégsem tette meg. A választási bizottság döntésében arra hivatkozik, hogy a választási anyagba való utólagos betekintéssel megállapították, hogy abban 1611 olyan aláírás található, amelyet eltulajdonított pecséttel hitelesítettek.

A mai döntés előzményeként, a Köztársasági Választási Bizottság tegnap éjszakai ülésén a VMSZ-t képviselő választási bizottsági tag vádolta meg aláíráshamisítással a választási listánkat. Ezt követően döntött a Választási Bizottság a teljes választási anyagunk újbóli átvizsgálásáról. Felettébb furcsa körülmény, hogy a VMSZ-t képviselő bizottsági tag pontosan tudta, hogy az aláírási ívek közül mely városból származó ívek között lehetnek hamisítottak. Reméljük, hogy egyszer fény derül arra a politikai játszmára is, amely a választási listánkkal kapcsolatban a háttérben lezajlott.

A csalást azok követték el, akik belgrádi helyszíneken gyűjtötték az aláírásokat, a Belgrádból felkínált segítséget pedig azért kényszerültünk elfogadni, mert az óbecsei listánk ellen indított eljárás miatt egy teljes hétre fel kellett függesztenünk az aláírások gyűjtését egész Vajdaság területén. Olyan emberek hamisítottak, akik a szavazatszedő bizottsági helyeinkért cserébe ajánlották fel az aláírásaikat. Mi a lehető legnagyobb alapossággal jártunk el. Minden aláírásgyűjtő ívet és személyi számot leellenőriztünk, és egyetlen olyan ívet sem adtunk át a választási bizottságnak, amelyen nem szerepelt bírósági pecsét, bírósági ikatatószám, az aláíráshitelesítő és a választópolgár aláírása. A legnagyobb körültekintés mellett se tudhattuk, hogy valakik eltulajdonított bírósági pecséttel hitelesítették ezeket az íveket. Cselekedetükkel hihetetlen politikai kárt okoztak a Magyar Mozgalom és a VMDK közös listájának.

Az aláíráshamisítás rendkívül súlyos bűncselekmény. Mélységesen felháborítónak tartjuk, hogy valakik erre vetemedtek. Ezért, a választási listánk nevében Csonka Áron és Szilágyi Dorottya, a lista benyújtására felhatalmazott személyek a holnapi napon a belgrádi rendőrségen ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást kezdeményeznek.

A választási listánk megsemmisítése a jogállam csődje. Amennyiben Szerbia jogállamként működne, akkor nem fordulhatott volna elő, hogy egy bírósági pecsét illetéktelen személyek kezébe kerül, és heteken keresztül senki nem veszi ezt észre.

Az se fordulhatna elő egy jogállamban, hogy a Köztársasági Választási Bizottság által egyszer már érvényesnek nyilvánított aláírásokról több nappal az ellenőrzés és érvényessé nyilvánítást követően derül ki, hogy azok mégsem érvényesek.

Hiánypótlásra már nincs jogi lehetőség. Tudomásul vesszük, hogy rajtunk felülkerekedő erők köztársasági szinten megakadályozták a választási indulásunkat.

Ugyanakkor – és mindezen túl – óriási sikernek tartjuk, hogy alig több mint féléves működés után eljutottunk oda, hogy sok-sok ezer ember bennünket tiszteljen meg támogatói aláírásával. Valamennyiükre büszkék vagyunk, és valamennyiüknek köszönjük a kiállást mellettünk. Hisszük, hogy az az erő, amely itt az utóbbi hónapokban felépült, ezzel nem tűnik el nyomtalanul, és ígérjük, nem hagyjuk őket cserben. Sőt, ebből csak megerősödve kerülünk ki. Sem a Magyar Mozgalmat, sem a VMDK-t nem lehet „eltakarítani”! Ezt április 24-én be is bizonyíthatják, a Mozgalom és a VMDK közös tartományi és helyi önkormányzati listáinak támogatásával. 

Varga László és Csonka Áron